KREATIVNA RADIONICA
11.02.2013.
Autor: Lidija Ilić

Prilagodjavanje deteta na život u vrtiću

Prilagodjavanje deteta na život u vrtiću

Vreme za vrtić
Roditeljska nega i vreme provedeno sa decom ima nemerljivu vrednost za razvoj mlade ličnosti. Instiktivno, roditelj najbolje brine  o svom potomstvu.
U našem društvu, obavezno je predškolsko obrazovanje, a za boravak u zabavištu nema zakonskog roka. Odluka je prepuštena roditeljima. Medjutim, sam ritam života, ne ostavlja roditeljima puno vremena za vaspitanje i obrazovanje, pa i igru sa decom, te polazak u vrtić postaje neophodan.


Deca su najranjivija i najosetljivija na odvajanje do navršene treće godine. U tom uzrastu dete je egocentrično, sebe doživljava kao centar svih dešavanja u svetu, a njihov svet ste Vi i dom, pa je razumljivo i opravdano što ono pati.
Medjutim, u vrtićima, kojih je sve više, radi stručan i kvalifikovan kadar koji će uveliko olakšati stres odvajanja, kako detetu, tako i vama. Zbog toga je vrlo važno da upoznate buduću vaspitačicu, i steknete poverenje. Kada je roditelj zadovoljan saradnjom sa vrtićem, u 90% slučajeva neće biti teškoća prilikom prilagodjavanja.
Deca su veoma intuitivna i osećajna, reaguju na svaku promenu Vašeg raspoloženja i sigurno će prepoznati Vašu reakciju i ponašati se u skladu sa njom. Ne zaboravite da Vas oni doživljavaju kao super bića koja sve znaju i sve mogu, pa vam zbog toga i bezrezervno veruju.Svako dete se razvija sopstvenim tempom, ali je važno da roditelji imaju na umu neke smernice prilikom planiranja upisa deteta u vrtić, a to su:
·da vaš mališan pokazuje interesovanje za vršnjake, da voli da bude u grupi dece
  ·da bude samostalno u obavljanju nekih radnji (pranje ruku, odvikavanje od pelena)
·da se ponekad odvajalo od vas, boravilo kod bake i deke na primer.

Ove stavke su važne i dosta će olakšati pripremu i prve dane u vrtiću provedene bez mame i tate.

Dobra priprema je pola posla
Svako dete reaguje na promenu sredine, neko burnije, neko malo tiše, zavisno od temperamenta, ali evo nekoliko saveta kako da promena bude što bezbolnija.

Pre prvog dana u vrtiću:
· posetite sa detetom vrtić, upoznajte se sa vaspitačima i detaljnim rasporedom aktivnosti.
·Zatražite plan i program rada jer dete u ovom uzrastu uči veoma brzo, pa boravak u vrtiću ne treba da se svede samo na nadzor i brigu o bezbednosti, već da Vašem detetu pruži bazična znanja i razvije sposobnosti za kasnije, školsko učenje.
·Pričajte o vrtiću s osmehom, istaknite lepe strane boravka (druženje, igra).
·Isplanirajte slobodno vreme neophodno za dobro prevazilaženje perioda adaptacije. Planirajte da provodite sa njim više vremena nego obično.
·Obavestite vaspitače o osobenosima i navikama Vašeg deteta.

Pre samog polaska u vrtić:
·Obezbedite dovoljno vremena, kako ne biste bili užurbani i nestrpljivi.
·Dozvolite detetu da ponese svoju omiljenu igračku i obucite ga prikladno za igru.
·Budite smireni i ne odugovlačite trenutak odvajanja jer će to kod Vas razviti uznemirenost i preneti je na dete.
·Nemojte davati lažna obećanja, ono što obećate detetu obavezno ispunite.
·Poštujte raspored i pravila vrtića kako bi se Vaše dete brže uklopilo u kolektiv.
·Pitajte vaspitače za savet i razgovarajte sa drugim roditeljima o tome kako je tekao period prilagodjavanja kod njihove dece.

Period adaptacije traje od nekoliko dana do nekoliko nedelja, u proseku dve nedelje i u tom periodu se može desiti da dete bude plačljivo, razdražljivo, da odbija da jede, loše spava. Ponekad se reakcija odbijanja javi tek nakon nedelju dana od početka pohadjanja vrtića. Naoružajte se strpljenjem i vodite iskustvom drugih roditelja koji su prošli kroz ovaj period roditeljstva. Svako dete se navikne na vrtić ukoliko Vi smatrate da je vaše dete u sigurnim rukama i u dobrom, podsticajnom ambijentu.
Dete najbolje uči i razvija se u grupi vršnjaka, kroz igru i interakciju. Studije dokazuju da deca koja su u ranom detinjstvu pohadjala vrtiće imaju veća akademska dostignuća i bolje socijalne veštine.

Lidija Ilić
vaspitač
vlasnik vrtića Eci Peci Pec
www.ecipecipec.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

09.
Jan
2014
KREATIVNA RADIONICA
25.
Nov
2013
KREATIVNA RADIONICA
12.
Nov
2013
KREATIVNA RADIONICA