KREATIVNA RADIONICA
25.11.2013.

PUT KA OSTAVLJANJU PELENA

PUT KA OSTAVLJANJU  PELENA
(korišćenje noše)

Proces odvikavanja deteta od pelena može biti lakši ili teži, dug ili kratak. U Montessori okruženju i primenom Montessori principa taj proces je znatno brži i lakši kako za dete tako i za roditelje. Budući da je to sastavni deo razvoja deteta, faza „ostavljanje pelena“ je spontana i omogućava detetu da prolazeći kroz ovaj proces, postaje samostalnije i sigurnije u sebe.
Kada je dete spremno za ostavljanje pelena, nije pitanje naše spremnosti i ideje kada dete „treba“ da prestane sa korišćenjem pelena. Sa oko 12 meseci dete može da počne sa kontrolom bešike i creva. Period osetljivosti (period u kome dete na najlakši način uči, usvaja znanja i stiče veštine) za korišćenje noše se dešava između 12. i 18. meseca detetovog života.
Kontrolu bešike i creva dete će najlalkše ostvariti ako je od rođenja naviknuto na mokro i suvo, ako ima ustaljen raspored spavanja i ako je, do izvesne mere, samostalno u oblačenju.  U tom smislu, u Montessori vrtićima deca kroz učestvovanje u raznim aktivnostima svakodnevnog života razlikuju mokro i suvo, uvek imaju isto vreme spavanja ili odmora u toku dana i raznim vežbama polako usvajaju znanja presvlačenja garderobe.
Proces odvikavanja od pelena traje različito kod različite dece, ali otprilike, potrebno je od tri do šest nedelja za potpuno ostavljanje pelena.
U Montessori vrtiću deca imaju priliku da vide jedni druge kada sede na wc šolji kao i kao i kada se menjaju pelene. Učestvuju u procesu menjanja pelena tako što donose svoju suvu pelenu, a bacaju prljavu u kantu, donose kremu i vlažne maramice. Menjanje pelena se obavlja tako što dete sve vreme stoji bez daske za presvlačenje.
Fizički uslovi koje treba obezbediti pre početka odvikavanja deteta od pelena su: noša koja će stajati samo u kupatilu (nikako na nekom drugom mestu, npr. u detetovoj sobi, dnevnoj sobi i sl.). U našem Montessori vrtiću ne koristimo noše, već male wc šolje. Kod kuće možete umesto noše nabaviti i adaptere za dasku wc šolje i jedan mali stepenik na koji će se dete popeti i samo sesti na šolju. Potrebno je nabaviti i mali mop i krpe za brisanje onoga što je mokro, kao i vlažne maramice i čiste peškire postavljene u visini deteta kako bi samo moglo da ih uzme kada je potrebno.
Sa odvikavanjem od pelena je najbolje početi kod kuće, bez dužih boravaka napolju.
Kako da znamo kada je pravo vreme za početak odvikavanja deteta od pelena?
Najbolje je nekoliko dana pratiti i zapisivati vreme kada su detetu obično mokre pelene u toku dana. Nakon toga,dete može da se stavlja na nošu u vreme kada inače piški u pelene (posle spavanja, pre jela, pre šetnje...).
Kada dete počne da sedi na noši ili wc šolji, odrasli treba da sedi pored deteta zbog ohrabrivanja i kao podrška, nikako zbog zabavljanja i animiranja deteta. Kada dete piški, pustimo ga da ono samo isprazni nošu u wc šolju, pusti vodu, obriše se, obuče se i opere ruke (uvek ovim redosledom). Detetu se kaže: „Sada si piškio/la na nošu“ uz odgovarajuće komentare koji prate ovaj proces.
Šta raditi kada se tokom procesa odvikavanja deteta od pelena dete, ipak, upiški? Dete se samostalno skida i prljave (mokre) pantalone, šorts, suknju... i mokre gaćice odlaže u prljav veš; briše mokar pod (mesto gde se upiškilo); briše sebe vlažnom maramicom; pere ruke i oblači čistu (suvu) garderobu.
Kada se počne sa odvikavanjem od pelena,deteu se pelena skida i danju i noću. Na ovaj način se dete ne zbunjuje i postaje svesno da više nema pelene.
Ako se dete, tokom procesa odvikavanja od pelena, preko noći (dok spava) upiški, potrebno je za svaku noć pripremiti čist veš i posteljinu. Takođe, potrebno je proveravati da li se dete upiškilo kako bi se odmah presvuklo. Potrebno je i kontroslisati unos tečnost pre spavanja.
JEDNOM SKINUTE PELENE SU UVEK SKINUTE PELENE!!!
Proces odvikavanja deteta od pelena nema za cilj suvo dete, već dete koje kontroliše sebe i svoj život.
 

Jelica Babović

dipl.pedagog i Montesori vaspitač u vrtiću Dečja kuća  Ljubav, Vera, Nada

slika:www.babyongrand.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

25.
Mar
2022
KREATIVNA RADIONICA
09.
Jan
2014
KREATIVNA RADIONICA
12.
Nov
2013
KREATIVNA RADIONICA