Vi pitate
29.05.2014.

10 stvari koje nikada ne bi trebalo da govorite svojoj deci

Većina roditelja uglavnom više ne koristi stare fraze koje su nekada bile popularne – „Sačekaj samo da ti se otac vrati kući“, ili „Volela bih da si kao tvoja sestra“. Ali, postoji dosta fraza koje su manje očigledne, a koje bi svakako trebalo da izbegavate za dobro svog deteta ali i vaše dobro.

1. Odlično odrađeno
Upotrebljavanje ovih fraza svaki put kada vaše dete nešto uradi kako treba, vremenom će učiniti da se oseća  suviše zavisnim od vaših odobravanja a manje će samo sebe da motiviše. Sačuvajte pohvale za trenutke kada ih dete zaista zaslužuje i budite što je moguće određeniji. 

2.  Vežbom do savršenstva
Ovakvi iskazi mogu pojačati pritisak na njega da uvek mora da pobedi  a da se u suprotnom  nije trudio dovoljno. Umesto toga, ohrabrite ga da naporno radi i vežba i ukažite mu da će na taj način postajati sve bolje u tome i da će vremenom napredovati sve više.

3. Nije to ništa
Kada vaše dete padne i brizne u plač, vaš instinkt će vas možda navesti na to da mu kažete kako to i nije tako strašno ali ćete tako učiniti da se oseća još lošije. Pomozite mu da shvati svoje emocije na pravi način, zagrlite ga, priznajte da je bilo opasno to što se desilo i ohrabrite ga lepim rečima.

4. Požuri!
Uz nežniji ton i na drugačiji način možete ga navesti da ubrza to što trenutno radi. Rečenica -  „Hajde da malo požurimo“, ili „Hajde da se takmičimo ko može brže da obuče pantalone“ pokazuje da ste oboje u „istom timu“  i na istom zadatku.

5. Ja sam na dijeti
Na taj način šaljete detetu pogrešnu sliku o prihvatanju sopstvenog tela. Umesto toga, možete mu reći da pokušavate da se hranite zdravije jer se tako osećate mnogo bolje. Takođe, rečenica –„Moram da vežbam“ – zvuči kako da se žalite. Umesto toga, bolje će zvučati –„ Napolju je tako divan dan, hajde da prošetamo zajedno“-  i na taj način ćete podstaći i njega da vam se pridruži.

6. Ne možemo ovo sada da priuštimo
Umesto toga možete mu reći –„Sakupljamo novac za važnije stvari i zato sada ne možemo kupiti i ovo.“ Na ovaj način kod njega stvarate osnovu za pravilan odnos prema novcu.

7. Nemoj da razgovaraš sa nepoznatim ljudima
Popričajte sa njim na drugačiji način o tome. Na primer – „Ukoliko bi ti neko dao slatkiš na ulici ili ponudio da te odveze kući, kako bi odreagovao?“ i nakon toga mu ukažite kako treba da se  ponaša u takvim situacijama.

8. Pazi!
Kada se dete nađe u opasnosti da padne i slično, ovom rečenicom ćete ga samo uplašiti i učiniti da se to i desi. Stoga, mirno i bez visokog tona, budite blizu njega za slučaj da zaista padne ili napravi pokret koji bi ga doveo u opasnost i polako mu pomozite.

9. Nema kolača ukoliko ne pojedeš sve sa tanjira!
Ovom rečenicom umanjujete njegovo uživanje u obroku i postižete suprotan efekat.  Možete reći – „Prvo ćemo pojesti obrok a nakon toga i kolač.“

10. Pusti  da ti pomognem
Tako ćete kod deteta stvoriti naviku da uvek od drugih traži odgovore i čeka pomoć.  Pokušajte da ga kroz pitanja navodite da samo pronađe rešenje.

foto:mojedete.rs, kurir-info.rs, bebac.com, novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

25.
Mar
2022
KREATIVNA RADIONICA
05.
Mar
2013
LOGOPEDSKA RADIONICA-Nikoleta Stevović
04.
Feb
2013
LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar