Vi pitate
07.07.2017.

7 saveta pri izboru dečjih sedišta za automobile

Statistički podaci u većini zemalja pokazuju da je visok procenat dece koja bivaju povređena i nažalost stradaju u saobraćaju. Evropska iskustva pokazuju da je zakonska obaveza montiranja auto sedišta i te kako doprinela zaštiti i sigurnosti dece. Stoga je veoma bitan pravilan izbor auto sedišta za vašu decu, shodno njihovom uzrastu, kao i njihovo pravilno montiranje u vozilo.

1. Pažljivo razmotrite mesto koje je proizvođač vašeg vozila predvideo za dečije sedište i kako se ono montira u vašem vozilu.

U nekim automobilima sedište se pričvršćuje pojasom za vezivanje a dosta novijih modela automobila imaju već predviđeno mesto za povezivanje dečijih auto sedišta. To je takozvani  Isofix sistem koji je najlakši i najsigurniji način za fiksiranje, jer se kopče na auto-sedištu kače na već pripremljene kuke koje se nalaze na sedištu novijih modela automobila.

2. Budite sigurni da sedište odgovara težini i uzrastu vašeg deteta. Shodno tome, proizvođači su sedišta podelili u nekoliko grupa:

- Grupa 0 za bebe uzrasta od 0 do 9 meseci i do 10 kg
- Grupa 0+ je od 9 do 18 meseci i do 13 kg
- Grupa I za decu od 9 do 18 kg i do 3 godine
- Grupa II od 15 do 25 kg i od 3 do 6 godina
- Grupa III od 22 do 36 kg i do 12 godina.

  Za bebe i mlađu decu, u ponudi su sedišta koja su okrenuta u    suprotnom smeru od smera vožnje, a za stariju decu u pravcu kretanja  vozila. Neki proizvođači u ponudi imaju i sedišta koja su prilagodljiva i  spajaju dve starosne grupe, što je dodatno olakšanje za kućni budžet.

  3. Proverite koliko mesta imate na zadnjim sedištima. Kako biste pravilno i bezbedno montirali sedišta za decu, najbolje je da pre kupovine precizno izmerite prostor u zadnjem delu automobila. Takođe, treba predvideti i koliko mesta ostaje slobodno nakon montiranja sedišta, što je važno ukoliko imate više mališana.

4. Pažljivo proučite uputstvo za montiranje sedišta. Dete uvek prevozite u auto-sedištu, čak i ako vozite na vrlo kratkim relacijama, jer se u slučaju sudara pri brzini od samo 20 kilometara svi objekti u vozilu ponašaju kao da su 20 puta teži. Auto-sedište možete montirati na suvozačevo sedište samo ukoliko ne postoji vazdušni jastuk, ili je njegova funkcija isključena.

5. Veoma je bitno da proverite da li je sedište dobro fiksirano i da li je dete pravilno vezano pojasom. Dete je dobro vezano ako između pojasa i tela deteta može da stane samo jedan prst.

6. Izaberite sedišta čiji se pojas zatvara tako da dete ne može lako samo da otkači pojas i ispadne iz sedišta.

7. Izaberite sedišta koja su od materijala koji se lako održava.

foto: lepotaizdravlje.rs, apos.org.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

25.
Mar
2022
KREATIVNA RADIONICA
05.
Mar
2013
LOGOPEDSKA RADIONICA-Nikoleta Stevović
04.
Feb
2013
LEKARSKA ORDINACIJA-Dr Natalija Pojatar