Predškolci
24.07.2023.

I za vrtić treba rančić

Ako ste u panici jer vam dete ove godine kreće u prvi razred, setite se samo onih muka kroz koje ste prolazili pred polazak u jaslice, vrtić i predškolsko. Priznajte da vam je možda bilo i teže nego sada jer je vaše čedo bilo malo, nenaviknuto na kolektiv, veliki broj dece, disciplinu i sve ono što prati boravak u predškolskim ustanovama. A šta jednoj porodici zapravo donosi polazak u vrtić i kako se za njega treba pripremiti, za „Dečji sajt“ objašnjavaju vaspitačica Milijana i mama Sandra koja ove godine jedno dete šalje u školu, a drugo u obdanište.

Polazak u vrtić je važan za svako dete

Prva i nesporna činjenica – kažu obe naše sagovornice – jeste da je za decu boravak u kolektivu izuzetno važan jer će tako naučiti da deli igračke i pažnju, da prihvata razlike među vršnjacima, da čeka na red, da bude strpljivo, da odlaže svoje potrebe, da upoznaje svoje kvalitete i svoje mane... U vrtiću će dete naučiti šta je tolerancija, disciplina, red i odgovornost, a izvesno je da će većina njih promeniti i neke loše navike koje se prvenstveno tiču ishrane i odbijanja određenih namirnica. Znate, u vrtiću je sve slađe i ukusnije jer se jede u društvu.

Polazak u vrtić, prekretnica u životu svakog mališana

– Polazak u vrtić menja dinamiku čitave porodice i predstavlja veliku prekretnicu u životu, naročito ako se dete nije razdvajalo od roditelja. Neka deca to prihvataju relativno lako i brzo, druga pak mnogo pate, što važi i za roditelje, ali ja na osnovu iskustva mogu da kažem da oni najmlađi, jaslenog uzrasta, lakše prihvataju kolektiv. Njima je u tom uzrastu najvažnije da su sita, suva, naspavana i da im se pruža puno ljubavi, pa ne obraćaju pažnju na okruženje jer ga nisu ni svesna. Osim toga, previše su mali da bi se bojali da roditelji neće doći po njih – objašnjava vaspitačica Milijana.

 

Sa njom se slaže i Sandra. Njen stariji sin Stefan, budući đak-prvak, krenuo je u jaslice sa 13 meseci bez ikakvih problema, dok mlađi Strahinja, iako ima pune četiri, pruža veliki otpor.
– Mislim da će njegova adaptacija dugo trajati, a bojim se i da ćemo mi to teže podneti nego prvi put. Kada je Stefan bio beba, ja sam morala da se vratim na posao, pa nismo imali izbora. Ostala sam bez posla nakon Strahinjinog rođenja pa sam do jula bila danonoćno s njim. Plakaćemo oboje barem mesec dana svako jutro – kaže mama Sandra.

Saveti kako da polazak u vrtić ne bude stresan

Sandra je, nakon razgovora sa Stefanovom vaspitačicom i prijateljicom koja je dečji psiholog već započela pripreme za Strahinjin polazak u vrtić, pa sa vama deli neke od najvažnijih i najkorisnijih saveta. Sa njima se slaže i Milijana, pa vam preporučujemo da ih pažljivo pročitate.

1. Planirajte godišnji odmor, slobodne dane ili promenu smena za period kada dete treba da vam krene u jaslice ili vrtić jer će u početku, dok traje adaptacija, tamo boraviti kratko. Obično se počinje sa sat vremena, produžava se na tri sata, a nakon dve do tri nedelje se očekuje da dete ostane i na spavanju.

2. Pričajte lepo o vaspitačicama i novim drugarima. Najgore što možete da učinite jeste da detetu pretite disciplinom, spavanjem pre ručka i jelima koja neće moći da bira jer će to samo pojačati njegov otpor i strah.

3. Pričajte mu o novim igračkama, slikovnicama, igrama i zabavnim stvarima koje će raditi i učiti. Tako ćete mu probuditi i interesovanje za sve što ga očekuje.

4. Objasnite detetu da u vrtiću mora da vlada red i da pravila služe da bi svi dobili podjednako ljubavi i pažnje. Važno je da dete shvati da vaspitačice treba da se slušaju i da sa drugarima ne treba da se svađa.

5. Da bi dete što brže i što lakše prihvatilo boravak u vrtiću ono mora da zna da ga nećete ostaviti i da ćete doći po njega. A kako mala deca nemaju predstavu o protoku vremena, nikada ne govorite da ćete doći brzo, već kažite istinu – da ćete doći nakon njegovog spavanja, posle ručka ili kad izađu u dvorište.

6. Ako se do sada niste odvajali od deteta, ove nedelje počnite da ga ostavljate na sat-dva sa bakama i dekama, sa komšinicom, nekim rođacima ili roditeljima od njegovih drugara da vidite kako podnosi razdvojenost.

7. Zajedno izaberite ranac u kojem će dete da nosi svoje stvari – presvlaku ako je malo, sveske i pribor za pisanje i crtanje, ako je predškolac. Najbolji izbor rančića za vrtić po najpovoljnijim cenama naći ćete u Zavrzlami, u Ustaničkoj 127a/19 i OVDE.

8. Vežbajte obuvanje, oblačenje, odlazak u toalet, samostalno korišćenje pribora za jelo, pranje ruku, pozdravljanje pri susretu i pri rastanku... Svaka pohvala od vapitačica popraviće mu samopouzdanje i smanjiće otpor prema vrtiću.

9. Kad dete budete predavali vaspitačicama ne dozvolite da vas pred njim savladaju emocije. Pozdravite se, poljubite ga, recite kada ćete doći po njega i poželite mu dobru zabavu. Okrenite se i idite, čak i ako vam se srce cepa zbog toga što plače. Što pre mu se izgubite iz vida, pre će se smiriti.

10. Nakon vrtića pružite detetu što više nežnosti. Podstičite ga da vam ispriča kako je provelo dan (ako je dovoljno veliko) i obavezno ga nagradite šetnjom, odlaskom u park, novom igračkom ili omiljenim slatkišem ukoliko je „sarađivalo“ sa vaspitačicama i drugarima.

Tešite se... Period adaptacije će brzo proći. Dete će se sećati samo lepih stvari, pa se potrudite da i vi što pre zaboravite ove prolazne teškoće.

Foto: sigmund-unsplash, s-b-vonlanthen-unsplash,bbc-creative-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

28.
Feb
2024
Predškolci
02.
Feb
2024
Predškolci