Uputstvo za korisnike

Uslovi naručivanja i isporuke poručene robe putem sajta www.decjisajt.rs

Poštovani roditelji,

Iskoristite svoje slobodno vreme na pravi način, zabavite se, uživajte sa svojim mališanima. Kupovinu ostavite za neke mirne trenutke, možda i kasne sate kada natenane možete pregledati sve proizvode. Nemojte trošiti više nego što je potrebno,jer kupovinom na decjemsajtu imate mogućnost da uštedite, zabavite se čitajući tekstove, i podelite Vaše roditeljsko iskustvo sa svima. Uskoro ćete biti u mogućnosti da i Vi, ukoliko imate višak nekih stvarčica to prodate na našem sajtu bez ikakvih nadoknada.

 

UPUTSTVO ZA KUPOVINU

Kupovina na www.decjisajt.rs je brza,  jednostavna i bezbedna. Što se tiče mogućnosti povratka robe, ona je u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

 

Registracija

Da bi ste obavili kupovinu na sajtu morate da se registrujete. Osnovni podaci, poput imena i prezimena, email adrese, kao i adrese za prijem pošiljke i broj telefona neophodni su da bi smo stupili u kontakt sa Vama.

Na kraju registracije treba da označite polje da ste pročitali i da prihvatate uslove kupovine. Na Vašu email adresu biće poslata potvrda registracije, čime i postajete registrovani korisnik.

Registraciju obavljate samo jednom, a pri svakoj narednoj kupovini dovoljno je samo da se prijavite  pod svojim nalogom.

Kupovina

Željene proizvode možete naći na više načina: pretragom prodavnica, odabirom po polu i kategorijama proizvoda. Takođe, omogućena je i brza pretraga unosom naziva artikla u polje za pretragu.

Svaki put kada pronađete proizvod koji želite da kupite, ukoliko postoji mogućnost, odaberite veličinu i boju tog proizvoda,kao i količinu a zatim kliknite na dugme „ubaci u ceger“. Nakon toga proizvod će biti u Vašem cegeru koji u svakom momentu možete pregledati sa svoje desne strane. Ukoliko proizvod želite da izbacite iz cegera, to možete učiniti jednostavnim klikom na X pored proizvoda.

Ukoliko i dalje želite da kupujete, samo nastavite odabir proizvoda po istom principu.  Vaš ceger će uvek biti sa Vaše desne strane sa svim odabranim proizvodima. Kada završite sa odabirom proizvoda, pre nego odaberete dugme „kupi“ proverite još jednom svoj ceger.

Nakon odabira linka „kupi“ pojaviće Vam se stranica sa Vašim podacima koje možete da ažurirate.
U poslednja dva koraka birate način plaćanja i isporuke robe.

Dečji Sajt Vam je omogućio plaćanje:

  1. Opštom uplatnicom u banci ili pošti(e-banking)
  2. Pouzećem putem kurirske službe D Express
  3. Platnim karticama Intesa Banke

 

Uslovi isporuke

Nakon potvrđene porudžbine kontaktiraćemo Vas radi potvrde i provere svih podataka.

Za porudžbine izvršene u periodu od ponedeljka do četvrtka, prodavac će Vas kontaktirati narednog dana u periodu od 08-16h. Za sve porudžbine poslate petkom i vikendom, prodavac će Vas kontaktirati u ponedeljak.

Od tog trenutka rok isporuke je maksimum 5 radnih dana u slučaju plaćanja robe pouzećem. U praksi, robu isporučujemo u roku od 24h ukoliko  ste je naručili radnog dana do 14h.

Za porudžbine čije plaćanje se vrši uplatom u banci ili pošti, rok za uplatu je 2 radna dana od dana potvrde porudžbine, a rok isporuke je od 1 do 5 radnih dana od evidentiranja uplate. Ukoliko iz nekog razloga nismo u mogućnosti da Vam robu isporučimo u predviđenom roku, bićete na vreme obavešteni kako bi eventualno mogli da odustanete od porudžbine.

Preuzimanje pošiljke

Kuriri pošiljke donose na adresu za isporuku u periodu od 8-16 h. Molimo Vas da u tom periodu obezbedite da na adresi bude osoba koja može preuzeti pošiljku. Prilikom preuzimanja pošiljke potrebno je da vizuelno pregledate paket da slučajno ne postoje neka vidna oštećenja. Ukoliko primetite da je proizvod oštećen, odbijte prijem pošiljke i odmah nas obavestite.

Ukoliko je pošiljka naizgled bez oštećenja slobodno preuzmite pošiljku i potpišite kuriru adresnicu.

Kurir pokušava svaku pošiljku da uruči u dva navrata. Uobičajena praksa je da ukoliko Vas kurir ne pronađe na adresi, da Vas pozove na telefon koji ste ostavili prilikom kreiranja narudžbenice i ugovori novi termin isporuke. Ukoliko Vas i tada ne pronađe na adresi, pošiljka će se vratiti nama. Po prijemu pošiljke, kontkatiraćemo Vas kako bi ustanovili razlog neuručenja i dogovoriti se o ponovnom slanju.

Reklamacije

Ukoliko imate bilo kakvu reklamaciju na proizvod ili našu uslugu, molimo Vas da nas kontaktirate. Imate rok od 24h nakon prijema da robu reklamirate. Troškove povraćaja robe i novca snosi kupac, sem u slučaju da je dobio pogrešan ili neispravan artikal. Molimo da preuzete reklamacioni formular OVDE

Cena isporuke pošiljke

Ukoliko je vrednost Vaše porudžbine do 3kg iznad 2.000,00 dinara, dostava je besplatna. U suprotnom, biće Vam naplaćeno 290,00 rsd ukoliko paket teži do 3kg,  odnosno 450,00 ukoliko je pošiljka do 10kg. Ukoliko je pošiljka teška između 10 i 20kg, biće Vam naplaćeno 700,00 rsd. Preko 20kg pošiljka se naplaćuje po kg. Molimo da se raspitate kod operatera putem broja 011/452 9240.

Isporuka se plaća prilikom preuzimanja pošiljke, direktno kuriru. Obaveštenje o ceni isporuke možete videti u korpi prilikom pregleda same korpe.

Obaveštenje o ceni isporuke će Vam stići i na e-mail prilikom uspešno obavljenog procesa poručivanja, zajedno sa specifikacijom porudžbine.
Za sva pitanja u vezi sa naručivanjem ili isporukom, možete nas kontaktirati putem broja telefona 063.55.33.46

Pravilnik o zaštiti potrošača i načinu rešavanja reklamacija

Na osnovu člana 58. a u vezi članova 54. I 56.  Zakona o zaštiti potrošača („Sl.gl RS“ br. 73/10), kao i Zakona o trgovini  (‘’Sl. glasnik RS’’ br. 53/10),  Zakona o fiskalnim kasama („Sl. Gl“ br. 135/04) i Pravilnika o sadržini i načinu evidentiranja prometa izdavanjem fiskalnog računa, načina otklanjanja greške u evidentiranju prometa preko fisklane kase i o sadržini i vođenju knjige dnevnih izveštaja („Sl.Gl“ br. 140/04), direktor preduzeća ‘’Dečji sajt” d.o.o, dana 01.12.2012. godine donosi:

 

PRAVILNIK O ZAŠTITI POTROŠAČA I

NAČINU REŠAVANJA REKLAMACIJA

I OPŠTE ODREDBE

Član 1.

Prodavac prodaje robu na malo potrošačima na način da vodi računa o pravu potrošača na zaštitu i da prodaju obezbedi pod jednakim uslovima na tržištu za sve potrošače.
Član 2.

Prodavac prilikom prodaje robe ne  sme vršiti diskriminaciju potrošača na neki od načina predviđenih odredbama Zakona o potrošačima.

                                                                                                                                               Član 3.

Potrošač je svako fizičko lice koje kupuje robu za lične potrebe ili potrebe svog domaćinstva. 

Član 4.

Ako je proizvod u prodaji, a služi kao izložbeni primerak na takvim proizvodima mora da stoji naznaka „uzorak“ ili „nije za prodaju“. Isto tako ako se prodaje roba sa nedostatkom, ta roba mora fizički biti odvojena od ostale robe sa vidljivim nazivom ‘’roba sa nedostatkom’’. 

II PRAVA I OBAVEZE POTROŠAČA

                                                                                                                                              Član 5.

Potrošač ima pravo da kod trgovca na malo vrši kupovinu robe da bi zadovoljio osnovne potrebe, ima pravo na pravnu sigurnost i informisanost u okviru obaveze i mogućnosti prodavca da mu pruži informaciju o vrsti robe koju prodaje, osnovnim osobinama robe prema deklaraciji za svaku pojedInačnu robu, pravo na izbor pri kupovini, pravo na reklamaciju, na način regulisan ovim pravilnikom i zakonskim propisima, pravo na obeštećenje kada je to opravdano.

Član 6.

Potrošač ima pravo na reklamaciju na način regulisan odredbama ovog Pravilnika u skladu sa zakonskim propisima.

Da bi ostvario pravo na reklamaciju potrošač je obavezan da čuva fiskalni račun ili izvod iz poslovne Banke da je plaćanje izvršeno platnom karticom ili čekom u korist Dečjeg sajta d.o.o.
                                                                                                                                               Član 7.

Potrošač nema pravo na reklamaciju ako se utvrdi da su nedostaci nastali njegovom krivicom ili ako ne sačuva fiskalni isečak, odnosno izvod iz poslovne banke u kojoj ima otovreni tekući račun kao dokaz da je proizvod kupljen u maloprodajnom objektu gde se reklamira i u zakonom propisanom roku.

Član 8.

Potrošač ima pravo da od prodavca dobije tačne, potpune, i jasne informacije o stvarnim svojstvima i karakteristikama robe koju želi da kupi : osnovnim obeležjima robe koju želi da kupi, prodajnoj ceni, načinu plaćanja, načinu reklamacije, roku za reklamacije i sva druga obaveštenja u skladu sa članom 16. Zakona o zaštiti potrošača.

Član 9.

Potrošač ima pravo da se upitom na e-mail: info@decjisajt.rs informiše o svojim pravima uvidom u Zakon o zaštiti potrošača i Pravilnik o načinu rešavanja reklamacija.

Član 10.

Obaveza prodavca je da potrošaču za kupljenu robu izda fiskalni račun sa svim propisanim elementima.

  III OBAVEZE PRODAVCA

Član 11.

Prodavac vrši prodaju robe poštujući odredbe zakonskih propisa koje se odnose na zaštitu zdravlja i sigurnost potrošača, kao da vrši prodaju na način da se zaštite ekonomski interesi potrošača.

                                                                                                                                               Član 12.

Prodavac prodaju ne sme uslovljavati na način da prodaju jedne  vrste robe veže prodajom druge vrste robe.

   Član 13.

Prodavac ne sme obmanjivati potrošače na način da daje netačne, nepotpune, neosnovane, nejasne ili dvosmislene informacije ili prećutkivati podatke o stvarnim svojstvima i karakteristikama robe.

Sva roba u prodaji mora biti propisno deklarisana i podaci na deklaraciji se ne mogu menjati od strane prodavca.

Član 14.

Prodavac je obavezan da proda potrošaču količinu koju traži ako ima tu količinu na raspolaganju.

Član 15.

Potrošaču se propisno ima upakovati roba, ako nije u propisanoj ambalaži (kutije). Ako se na zahtev potrošača vrši posebno pakovanje u pojednačne kese ono se ne sme naplaćivati.

IV POSTUPAK REKLAMACIJE

Član 16.

Potrošač reklamaciju može izvršiti samo u pisanoj formi, odnosno u formi Zapisnika koji na licu mesta ima prodavac, neposredno u prostorijama Dečjeg sajta isključivo uz dokaz da je obavio kupovinu na www.decjisajt.rs iz člana 6. ovog Pravilnika.

Potrošač ima mogućnost povraćaja novca ili zamene proizvoda u roku od 14 dana od dana kupovine za robu, ukoliko je istu nabavio putem internet prodaje, bez da postoji reklamacija na robu kupljenoj na ovaj način (bez objašnjenja) pod uslovom da robu vrati neoštećen i u original amabalaži u kojoj je isporučena.  U svim ostalim slučajevima, rok za reklamaciju kupca je osam dana od dana prijema reklamacije od strane kupca, odnosno sačinjavanja zapisnika.

Roba koja je predmet prodaje u našim prodajnim objektima i elektronskim putem je roba za koju se ne izdaje garantni list.

Potrošač ima pravo prigovora-reklamacije  na kupljenu robu, zbog nedostatka u izradi koje uvidi u roku od dve godine od dana kupovine.

Potrošač može reklamaciju podneti I u pismeno u formi  u vidu zapisnika koji je sastavni deo ovog Pravilnika. Za reklamacije za kupljenu robu putem internet prodaje potrošač može uložiti pismeni prigovor pismeno i na e-mail adresu info@decjisajt.rs.

U zapisnik o reklamaciji se unose sledeći podaci:

1.     naziv robe
2.      ime, prezime, adresa i kontakt telefon potrošača - primaoca

3.      datum prodaje

4.  datum reklamacije

5.      opis nedostatka na robi prema opisu potrošača
6.      zahtev potrošača ( otklanjanje greške kod robe , zamena ili vraćanje novca)

7.      primedbe prodavca -  u vezi sa reklamacijom, posebno da li je do reklamacije došlo zbog pogrešnog rukovanja od strane potrošača ili je posledica greške prodavca (proizvođača)

8.  potpisi potrošača i lica ovlašćenog za primanje reklamacija.

Zapisnik se sastavlja u dva primerka, od kojih se jedan uručuje potrošaču,  jedan primerak ostaje prodavcu.

                                                                                                                                                  Član 17.

Lica ovlašćena za odlučivanje o reklamacijama su direktor, odnosno prodavac u objektu u kojem sistematizacijom radnih mesta nije utvrđeno radno mesto poslovođe, odnosno zamenika.

Direktor je ovlašćen da potrošaču koji podnosi reklamaciju na njegov zahtev odmah zameni oštećenu robu, ukoliko ustanovi da su nedostaci posledica fabričke greške ili posledica transporta, odnosno manipulacije sa robom pre prodaje potrošaču.

Ovlašćeno lice može odbaciti kao neosnovan prigovor - reklamaciju potrošača, ako nesumnjivo utvrdi da je nedostatak na robi nastao krivicom potrošača, odnosno usled nepridržavanja uputstva za upotrebu, odnosno ako roba-proizvod nije korišćen i održavan u skladu sa deklaracijom na robi.

                                                                                                                                          Član 18.

Komisiju za reklamacije čine tri člana koja imenuje direktor Dečji sajt doo  posebnom odlukom koja je sastavni deo ovog Pravilnika.Komisija za reklamacije dužna je da u roku od tri dana od dana prijema Zapisnika o reklamaciji, odnosno prijema robe, izvrši pregled predmeta reklamacije i donese odluku u vezi sa istom.

Ukoliko Komisija oceni reklamaciju opravdanom, obaveštava pismenim putem poslovođu o svojoj odluci, a poslovođa preduzima mere u skladu sa zahtevom potrošača:

da se izvrši zamena kupljene robe za novu robu, odnosno robu odgovarajuće marke (modela, tipa) ili
da mu se vrati iznos plaćen za tu robu u visini maloprodajne cene te robe na dan vraćanja ili
otkloni nedostatke na robi.
Ako Komisija proceni da reklamacija nije opravdana, o tome isto u pismenoj formi obaveštava poslovođu a isti potrošača u pismenoj formi, uz jasno navođenje razloga neprihvatanja reklamacije.

Ukoliko Kupac nakon telefonskog ili ličnog kontakta odbije da primi robu koja nije opravdana reklamacija, u roku od tri radna dana, poslovođa prodavnice će brzom poštom dostaviti na kućnu adresu kupcu robu sa obrazloženjem iz kojih razloga se ne prihvata reklamacija.

                                                                                                                                             Član 19.

Ako roba nije kupljena preko internet prodaje  ili je od izvršene kupovine proteklo više od 6 meseci, ovlašćeno lice će odbiti zahtev potrošača za reklamaciju.

Član 20.

Ako ovlašćeno lice-poslovođa, odnosno Komisija smatra da je reklamacija potrošača opravdana, a potrošač zahteva zamenu reklamirane robe robom iste vrste, uradiće zamenu odmah bez obaveze popunjavanja obrasca NI kao što je to u obavezu u drugom slučaju.

Član 21.

Ako je reklamacija opravdana, a potrošač zahteva da mu se vrati novac, potrošaču će se novac vratiti po maloprodajnoj ceni reklamirane robe na dan kada je obuću, odnosno robu kupio.U navedenom slučaju prodavac popunjava obrazac NI umanjuje evidentirani promet za iznos vraćenog novca kroz evidenciju prometa dnevnog izveštaja.Na način propisan u stavu 1.i 2. ovlašćeno lice prodavca će postupiti i u slučaju kada se reklamacija odnosi na više naplaćeni iznos evidentirajući u dnevnom izveštaju više naplaćeni iznos koji se vraća potrošaču.

Član 22.

Ako je reklamacija potrošača osnovana, a potrošač želi da zameni reklamiranu robu, robom druge vrste ovlašćeno lice popunjava obrazac NI, evidentira promenu kroz dnevni izvrštaj o vraćenom proizvodu.Roba druge vrste koja se daje u zamenu evidentira se preko fiskalne kase.

Član 23.

Obrazac NI propisan Pravilnikom o sadržini i načinu evidentiranja prometa izdavanjem fiskalnog računa, načina otklanjanja greške u evidentiranju prometa preko fiskalne kase i o sadržini vođenja knjige dnevnih izveštaja sastavni je deo ovog Pravilnika.

Član 24.

Za maloletna lica reklamaciju mogu izvršiti samo roditelj odnosno staratelj.

Član 25.

Reklamaciji se moraju primati za svu robu u prodavnici, sem potrošne robe - krema za cipele.Reklamacijama podleže i roba kupljena na akcijama, sniženjima i rasprodajama.Reklamaciji ne podleže roba koja se prodaje sa oznakom ‘’roba sa nedostatkom’’.

V POSEBNI – SLUČAJEVI REKLAMACIJE

Član 26.

Ako se reklamira roba i utvrdi nedostatak koji je nastao kod proizvođača prodavac je obavezan o nedostatku obavestiti komercijalu preduzeća i tražiti uputstvo za ostale količine koje se nalaze u prodaji koja je dužna u pismenoj formi odgovori prodavcu .

 

VI NAKNADA ŠTETE

Član 27.

Potrošač ima pravo da u slučaju uništenja, gubitka ili oštećenja robe tokom transporta traži isporuku nove robe ili da mu se na ime naknade štete isplati novčana vrednost u visini maloprodajne cene te robe na dan vraćanja.

Član 28.

Pravo iz člana 27. Pravilnika potrošač ostvaruje podnošenjem zahteva. Lice koje je dovelo do uništenja, gubitka ili oštećenja robe dužno je u roku od 8 dana od dana podnošenja zahteva da postupi po zahtevu.

VII ZAVRŠNE ODREDBE

Član 31.

Potrošač mora biti obavešten o obimu, uslovima i načinu reklamacije robe, gde i kome se podnosi reklamacija kao i ostalim odredbama Pravilnika.
 

 

Dečji Sajt doo

string(0) ""
string(0) ""