Mali kreativac
01.11.2018.

Lišće je super igračka

Dočekasmo 1. novembar u kratkim rukavima. Dani su topli, kiša ne pada, snega nema ni u najavi, pa i dalje možemo da uživamo u šetnjama po prirodi. Deca su, naravno, očarana što ih ne teramo da uđu u kuću, što ih ne nalivamo čajevima, što im ne obuvamo zimske cipele i čizme, što nema kapa i šalova. Čini se da je zima još daleko, ali nije, na šta nas podsećaju i nepregledne gomile otpalog lišća koje će, ako ga sada sakupite, biti deo sjajne zabave kad nas niske temperature primoraju da se povučemo u tople domove.

Evo šta sve možete da napravite od listića...

Pomozite detetu da od rolne toalet-papira, nekoliko velikih i malih listova, grančica i par stikera napravi ćurku. Najveći izazov biće pravljenje velikog raskošnog repa, pa biste tu mogli da uskočite. Pomoć će im možda biti potrebna i oko lepljenja, naročito ako su još mala, pa im se nađite i u ovom delu posla. 
U pravljenju sjackavih ukrasa uživaće svaka devojčica ako joj nabavite dovoljno šljokica, glitera, "vilinskog" praha i lepka. Na svaki list, uključujući i peteljku, četkicom prvo treba naneti tanak sloj lepka za papir ili lepka za dekupaž, a tek onda krenuti sa ukrašavanjem. Važno je samo da sto prvo prekrijete kesom ili mušemom, kako lepak i šljokice ne bi završili na njemu.

Od jednog oraha, dve kuglice plastelina, dve čačkalice i dva lista vaše dete može da napravi svoju sopstvenu pomorsku flotu. Ovaj poslić je toliko jednostavan da čak nećete morati da ga nadzirete jer nema lepka, nema makaza i drugih oštrih predmeta...
Inspiracija za ovaj zanimljiv ukras nek vam budu ježići koji se ovih dana mogu sresti na svakom koraku čak i u velikim gradovima. Dovoljan vam je jedan okrugli kartonski tanjirić, puuuno lepih listova, lepak i nekoliko flomastera. Videćete, biće lako.
Obične tegle, bilo velike ili male, postaće sjajni svećnjaci ukoliko ih ukrasite raznobojnim suvim listovima, ali samo ako su dovoljno elestični. Svaki list obilato premažite lepkom pa ga obavijte oko tegle, ali tako da ostanu delovi nepokrivenog stakla.
Kad dođete do paljenja svećica, taj posao nemojte da poveravate deci.

Ovo su samo neke od ideja za ukrase od raznobojnog jesenjeg lišća, a vi pustite mašti ne volju i napravite zajedno s decom nešto jedinstveno.

Foto:  Abdulmomn-Kadhim-blueMix-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno