Vešte ruke
08.11.2021.

Znate li koliko često i na koji način treba čistiti i održavati igračke za decu

Prilikom kupovine igračaka, posebno onih namenjenih sasvim maloj deci, valja obratiti pažnju na njihov sastav i način održavanja. Pre nego što detetu date igračku prvi put, obavezno je operite kako biste uklonili prašinu. Tako ćete ujedno proveriti da li je sa igrčkom sve u redu, da li se skida boja, otpadaju li dlačice ili delovi. Ako postoje bilo kakva oštećenja, nemojte je davati detetu. 

Zvečke i glodalice

U prvim mesecima života, bebe stavljaju u usta sve što im dođe pod ruku. Na taj način pre svega ispituju okolinu i češkaju desni kada krene nicanje zubića. Zato čišćenju bebinih igračaka treba posvetiti posebnu pažnju. Potopite igračku u vrelu vodu, kako biste uklonili sve bakterije, svaki put kad je beba baci na pod ili je da psu i mački da je ližu i grickaju. Iz tog razloga potudite se da imate više zvečki, glodalica i duda pa kada jedna spadne na pod odložite je i dezinfikujte, a do tada mališanu dajte čist duplikat. Sterilisane igračke sušite na čistim krpama i do korišenja prekrivajte drugom krpom kako prašina ili dlake ljubimaca ne bi dospele na njih. 

Igračke za kupanje 

Obično su ove igračkice plastične pa ne zadržavaju vodu u sebi sem ukoliko nemaju neke dodatne otvore u kojima voda može da ostane. Nakon kupanja igračke stavite u korpice iznad kade kako bi se dobro ocedile i osušile pošto je vlažna okolina idealna za razvoj bakterija. 

Druge plastične igračke

Plastične igračke perite u toploj vodi sa malo blagog sapuna ili tečnosti za pranje sudova koristeći i četkicu kako biste doprli do svih delova. Ukoliko je na deklaraciji tako naznačeno, neke od njih možete prati i u mašini za suđe. Nakon toga ostavite ih da se osuše na čistoj krpi ili peškiru koji će upiti višak tečnosti. 

Drvene igračke 

Čistite ih krpom koju ste umočili u rastvor blagog deterdženta koji neće oštetiti boju. 

Punjene i krpene igračke 

One su najlakše za održavanje. Kada primetite da su se zaprljale, a najmanje jednom mesečno, stavite ih u mašinu za veš na niže tempereature koje savetuje proizvođač. Ne sušite ih u mašini za sušenje kako ne bi promenile oblik. 

Plišane igračke

Na plišanim igračkama lako se skupljaju prašina i grinje, pa ih povremeno treba staviti u kesu i držati nekoliko sati u zamrzivaču. Ukoliko je na etiketi tako naznačeno, u zavisnosti od punjenja i vrste materijala, perite ih u mašini na blagim temperaturama bez cenrifuge. Između pranja redovno ih tresite i vetrite na terasi ili prozoru.
foto: __-drz-__-unsplash,yuri-shirota-unsplash,esi-grunhagen-FeeLoona-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lutke 19852
NOVO! Barbie astronaut set uz koji ćete istražiti različite aspekte povezanih karijera ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.459,00 RSD
Sačuvano u omiljne
MONTESORI KUTIJA SA GRADACIJSKIM CILINDRIMA U PLAVOJ BOJI - Cilindri se međusobno ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Gospodin Medvedic te vodi u čarobni svet koji do sada nisu upozano. Zaviri u svet ma&sc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.899,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Spin Fighter čigra SP64400
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
890,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno