Vešte ruke
12.04.2023.

Poverite deci farbanje jaja, sigurno vas neće razočarati

Sigurno u svom okruženju imate osobu koja svake godine nadmaši sebe u motivima i tehnikama farbanja jaja. Često danima unapred razmišlja o materijalima koje će upotrebiti, istražuje neka od mogućih rešenja, a kad dođu Veliki četvrtak ili Veliki petak, sate provodi u stvaranju remek dela. Milica Miladinović, devojka iz Svrljiga, jedna je od njih. Njena mašta nema granice, a farbanje uskršnjih jaja za nju predstavlja projekat u koji ulaže puno energije u čemu joj svesrdno pomažu sestričine. Ovo su njeni predlozi za ovu godinu.
Za početak obezbedite tempere (obavezno zlatnu i srebrnu nijansu) i četkice, flomastere koji tanko pišu radi boljeg iscrtavanja linija (srebrna i zlatna se i ovde podrazumevaju), raznobojni papir, prehrambene i neprehrambene boje, slamčice, šljokice, kraft program sa zvezdicama, listićima, cvetićima, šišarke, školjkice i sve ono što vam padne na pamet. Idealno bi bilo da pored običnih obezbedite i malo belih jaja jer su ona pogodnija za realizovanje svih ideja.

Prvo jaje, Čuvarkuću, ofarbajte u crveno i njime zamenite ono prošlogodišnje kako bi do sledećeg Uskrsa čuvalo kuću i ukućane od bolesti i svakog zla. Za to vreme deca mogu da pripreme sav materijal koji ste obezbedili za radionicu. Probajte da se unapred dogovorite šta će koje dete da pravi, kako ne bi bilo suza i razočarenja. Budite im podrška i ispomoć ako bude potrebe da se ispravi poneka greška, a najvažniji posao vam je da skuvate jaja najmanje nekoliko sati pre ukrašavanja.

Jaje jednorog će oduševiti devojčice

Napravite uši od kartona i papira. Vi iscrtajte šablon, a dete neka iseče makazama i oboji unutrašnjost. Rog oblikujete od kolaž papira koji ćete premazati lepkom pa umočiti u šljokice. Za jednoroga su idealna bela jaja. Ako niste nabavili takvo, obično jaje ofarbajte belom temperom kako biste napravili podlogu za dalji rad.
Po sličnom principu pravite i jaje zeku i u oba slučaja folmasterima dovršite ukrašavanje. Naravno, i drugi omiljeni likovi vaših mališana rade se po sličnom principu.


Jelen i meda su idealna rešenja za klasična jaja. Od papira napravite uši odnosno rogove, obojite u adekvatnu boju, zalepite grančice i iscrtajte lica.

Neki od predloga su Mini Maus i Sunđer Bob kome lice pravite od plastičnog čepa za flaše. Kraft koristite za oči sovice, dok ostalo završavaju tempere.

Starijim mališanima poverite tanke zlatne i srebrne flomastere za farbanje jaja

Stariji školarci biraju nešto kompleksnija rešenja koja podrazumevaju iscrtavanje srca, zvezdica, pojedinih motiva poput pera ili suza. Ukoliko je dete sklono lepom crtanju, nastaće prelepa rešenja poput pauna, flamingosa. Za ovakve ideje neophodna su jaja u beloj boji. Ako se odlučite da obična ofarbate belom temperom, iscrtavanja flomasterom preko toga će biti otežano, ali svakako izvodljivo.

Isprobajte i sprej za farbanje jaja

Ukoliko ste smeliji, možete koristiti i sprej u zlatnoj i srebrnoj boji, ali to ne radite u kući već na otvorenom prostoru. Na običnoj kartonskoj kutiji napravite rupe i poređajte jaja. Jednostavno ih isprskajte sprejom, a zatim sačekajte da se malo osuše i okrenite drugu stranu da i ona dobije željeni sjaj. Ne morate ih dalje tretirati jer svakako ćete njima ulepštati korpu sa jajima. Mnoga deca ne jedu kuvana jaja, ali obožavaju da ih lupaju, te ovako farbana jaja koristite za takmičenje.

Farbanje jaja u liku kućnih ljubimaca

Ako slučajno, poput Milice, imate omiljenog drugara, nekoga ko sa vašom decom deli životne trenutke, a uz to je pufnast i mekan, evo kako izgleda rešenje za kuca jaje. Koristite obično jaje, iscrtajte oči, njušku i usta, a zatim oblikujte kuglice od vate koje ćete zalepiti za jaja. Uši pravite po istom principu kao i za zeku.

Milica svake godine istražuje nove ideje na internetu. U njenoj radionci ima svega onoga što pomisli da može da bude adekvatno rešenje za farbanje jaja, ali pored ovih maštovitih rešenja njenu korpu krase i jaja ofarbana lukovinom, na pari kao i ona iscrtana voskom. Ona su namenjena starijima, a naš cilj je da Uskrs obeleže kreacije najmlađih. 
Sa materijalom koji je njima poznat i koji koriste u malim i velikim školama, farbanje jaja za njih predstavlja odličnu zabavu, što nam je i cilj - da se deca dobro zabave i raduju prazniku. Dok ne porastu i ne shvate svrhu praznovanja Uskrsa, uživaće u njemu baš zahvaljujući farbanju jaja.
Verujemo da će vaše kreacije biti podjednako lepe kao naši predlozi,ako ne i lepše, i da će svako jaje biti jedinstveno i neponovljivo, pa vas molimo da nam, ako želite, pošaljete fotografije.
Hristos voskrese!
Foto: privatna arhiva

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Trotineti 96359gb
Trotinet Highwaykick 3 Kiwi LED 96359
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
10.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Balans bicikli LD7005gb
Drveni balans bicikl Olive LD7005
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
12.000,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Mozaici 0827
Sa Mini Pixel Artom stvorite bezbroj malih remek-dela sa klinovima. Samo postavite &sca...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.452,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno