Vešte ruke
24.04.2020.

Napravite svoju malu baštu na terasi i oduševite decu

April je pravi mesec za sadnju i sejanje biljaka, a situacija u kojoj se nalazimo ostavlja nam dovoljno slobodnog vremena za to. Bacite se na baštovanstvo, spojićete lepo i korisno, a nakon nekoliko nedelja imaćete svoj mali vrt sa začinskim biljem i ponekim čeri paradajzom. Deca će uživati u sejanju i zalivanju, učiće o biljkama, njihovom rastu, razvoju i nameni, ali i o odgovornosti i posvećenosti.

Podstaknite na ovaj način decu da jedu povrće

Ukoliko deca nisu ljubitelji salata i povrća, ovo će ih sigurno navesti da ih zavole. Nema deteta koje ne voli igre sa vodom, lopaticama i zemljom pa će se definitivno obradovati zadacima koje im budete dodeljivali. A kada plodovi počnu da stižu, biće oduševljeni i ponosni na sebe. Na ovaj način učiće o svetu oko sebe, a baštovanstvo će imati veoma pozitivan uticaj na njihovu motoriku. 

Dodatno ukrasite vaš mali vrt

Da bi deci vrt bio zanimljiviji, možete ga dodatno ukrasiti malim vetrenjačama, papirnim cvetićima ili zvončićima za vetar. Gajenju biljaka možete dati i kreativnu notu pa podstaknite male baštovane da oslikaju saksije i kantice za zalivanje. Semena možete zasejati u saksije, žardinjere ili čak, ako je reč o začinskom bilju, u kutije od jaja dok biljke ne izrastu i ne ojačaju, pa ih nakon toga presadite u veće saksije. 

Dobro se informišite o navikama svake biljke

Pre sejanja se dobro informišite o tome koliko vode je potrebno svakoj biljci, koliko prostora im treba, da li puštaju duboko koren ili ne. Vodite računa da redovno dobijaju vodu i da budu na sunčanom mestu. Biljke i povrće možete gajiti i u starim posudama, kantama i plastičnim činijama. Samo je bitno da im na dnu probušite nekoliko rupica kako bi višak vode mogao da isteče.

Na terasi zasejte ove biljke

Začinsko bilje
Svi volimo da u svežu salatu dodamo listove mirisnog bosiljka ili origana, da u hladnu limunadu umešamo i nekoliko listića sveže nane koja joj daje posebnu aromu, ili da imamo listove peršuna i celera za razna kuvana jela. 

Na vašoj terasi možete uspešno da gajite i ruzmarin, timijan i mirođiju. Peršun i nana vole zemlju sa više vlage pa ih zalivajte na svaka 3-4 dana dok origano, ruzmarin i bosiljak treba zalivati malo ređe.

Povrće
Zelenu salatu možete gajiji i u plićim žardinjerama jer korenje ne zauzima mnogo mesta.
Čeri paradajz je takođe zahvalan za gajenje na terasi. Zahteva malo češće zalivanje jer voli vodu, posebno kada se pojave plodovi. Na ovaj način ćete uvek imati svež, domaći paradajz pri ruci.
Od povrća koje voli terasu možete zasejati i blitvu, rotkvice, koje takođe nemaju dubok koren pa nisu preterano zahtevne, zatim rukolu, papriku pa i krastavac kornišon. Jedino ćete za njega morati da nabavite malo dublje posude. 

Nabavite i pribor za vaše male baštovane. Neka zbog dodatne sigurnosti on bude plastičan. O biljkama brinite zajedno, a makar jednu saksiju odvojte samo za dete pa neka ono samo o njoj vodi računa. Možete napraviti i plan razvoja i nege biljaka sa školskom decom kojoj će to biti posebno interesantno. 
foto: filip-urban-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno