Mali kreativac
14.09.2017.

Domaći plastelin bolji od kupovnog

Ništa tako dobro ne razvija dečju motoriku kao igranje plastelinom. Međutim, ova smesa, ako želite da bude kvalitetna i zdravstveno bezbedna, ume da buse jako skupa, pa vam predlažemo da od sastojaka koje imate u ostavi napravite sjajan domaći pastelin. Vaši klinci će se sjajno zabaviti, a usput će razvijati maštu i kreativnost.

KUVANI PLASTELIN
Potrebno je

*1 šoljica vode
*1 kašičica biljnog ulja
*1/2 šoljice soli
*1 kašičica vinskog sirćeta
* prehrambena boja (najbolja je intenzivnija gel-boja)
*1 šoljica brašna
* nekoliko kapi glicerina za sjaj
Priprema
Pomešajte vodu, ulje, so, sirće i boju, pa sve zagrejte na ringli. Kad provri, sklonite šerpicu sa šporeta i dodajte brašno. Promešajte, a onda mesite dok ne dobijete glatku masu koja, zahvaljujući vinskom sirćetu, može da se koristi čak šest meseci. Domaći plastelin čuvajte u posudi koja se hermetički zatvara ili vakuum kesi.

NEKUVANI PLASTELIN
Potrebno je

* 1 šoljica hladne vode
* 1 šoljica soli
* 2 kašičice biljnog ulja
* Tempera ili prehrambena boja
* 3 šoljice brašna
* 2 kašičice gustina
Priprema
U posudi pomešajte vodu, so, ulje i veću količinu tempere ili prehrambene boje, a zatim postepeno dodajte brašno i gustin dok smesa ne bude gusta kao testo za hleb.  Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi.
 

PLASTELIN OD SOLI
Potrebno je
* 1 šoljica soli
* 1 šoljica vode
* 1/2 šoljice brašna i još kašičica dve za mešenje mase
Priprema
U loncu sjedinite so, vodu i brašno i kuvajte na srednjoj temperaturi. Sklonite sa sporeta kada smesa postane gusta i gumenasta. Kada se ohladi, mesite je sa još malo brašna dok ne dobijete masu koja može da se oblikuje rukama.

foto: cosasdepeques.com, Oh!Bebes, Pequeocio

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno