Školarci
16.08.2016.

Kako da ohrabrite đaka prvaka?

Polazak u prvi razred osnovne škole nova je faza u životu deteta koje je još nesamostalno i zavisno od druge osobe. Ma koliko dete bilo komunikativno i pripremljeno za taj proces, treba mu oslonac i podrška roditelja. Ono samo nije u stanju organizovati vreme, odrediti prioritete ili otići na vreme u školu.

Prvačiću treba potpora roditelja koji su na poslu, a neko ipak treba da odradi njihov posao. Brigu o sedmogodišnjem detetu jednostavnije je prepustiti drugoj osobi nego kad se radi o malome detetu, ali time posao ne prestaje. Polazak u školu ne podrazumeva samo odlaženje na nastavu, praćenje deteta od kuće do škole i nazad, nego i pisanje domaćeg, učenje, i vannastavne aktivnosti; učenje stranih jezika, sportske aktivnosti ili muzičku školu.

Ipak, ne preterujte, nije dobro da dete ceo dan bude zaposleno. Neophodno mu je ostaviti slobodno vreme za igru, ali mora znati koje su mu obveze i izvršavati ih u potpunosti. Ukoliko dete nije samostalno u održavanju higijene i odevanju, na to treba obratiti posebnu pažnju jer u školi nema tete iz vrtića koja će ‘popraviti štetu’.

Ne očekujte da dete prihvati sva pravila odjednom i razvije navike u prvoj nedelji  polaska u prvi razred. Trebaće mu vremena da shvati da mu je škola stalna obveza, da se organizuje i počne izvršavati svoje dužnosti. Neka će deca vrlo teško ući u ritam koji nameću školske obveze. Vrlo često poteškoće počinju već jutarnjim buđenjem, zbog toga pazite da dete na vreme ide na spavanje jer prvačiću treba minimalno deset sati sna. Za detetovo zdravlje, razvoj, intelektulani i telesni napredak važna je i ishrana.

Nikad bez doručka

Ne šaljite dete u školu bez doručka, a taj obrok nikako nemojte zaslađivati –  tj.neka u detetovoj ishrani bude što manje šećera i masne hrane. Posebnu pažnju posvetite detetovom učenju jer je vrlo važno u ranom uzrastu razviti radne navike. Ukoliko se to ne dogodi, imaće problema u učenju, propustiti gradivo, imati lošije ocene i uspeh, što će mu umanjiti samopouzdanje.

Pomozite mu nenametljivo u tome, a osetite li da neke predmete lošije shvata, organizujte instrukcije. No, nemojte posezati za privatnim učiteljem sve dok zaista ne vidite radi li se o detetovoj lenjosti, nezainteresovanosti ili stvarnoj poteškoći u učenju. Neka deca pate od disleksije i disgrafije, i to treba uočiti na vreme da se izbegnu poteškoće u učenju.

Danas se malo koje dete ne bavi vannastavnim aktivnostima. Brojne su u ponudi, ali nemojte opteretiti dete učenjem tri strana jezika, plivanjem, gimnastikom i muzikom istovremeno. Čak i ako se dete želi baviti nekom aktivnošću samo zbog toga što se njome bavi njegov prijatelj, ne popuštajte. Pustite da odabere, ali ga pritom mudro usmerite u ono od čega će trajno imati koristi ili u ono za što je nadareno. Ako namećete detetu svoju volju i ako dete bude ispunjavalo samo vaše želje, neželjena vanškolska aktivnost samo će ga dodatno opteretiti.

Detetu koje je tek pošlo u školu važno je igrati se; mlađe od osam godina nije dovoljno zrelo za žestoke treninge. Ponekad idite na čas vanškolske aktivnosti i da vas dete ne vidi, promatrajte kako se ponaša i koliko je aktivno, te procenite je li sve to vredno angažmana. Ni slučajno nemojte dete opteretiti s više od dve vanškolske aktivnosti nedeljno.

izvor: lider.media

foto: novosti.rs, zena.blic.rs, lepotaizdravlje.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno