Školarci
05.09.2023.

Nek štikliraju obaveze

Neki ljudi su po prirodi organizovaniji od drugih, pa sve obavljaju bez žurbe, stresa i na vreme. Na sreću, uz malo vežbe i dobrog planiranja svako od nas može bolje da rasporedi svoje obaveze. Razvijanje organizacionih sposobnosti ključno je za uspeh ne samo u školi, već i kasnije tokom života, pa bi valjalo da pomognete svom detetu da poradi na tome. Biće vam zahvalno jer će lakše saladavati obaveze, a ostajaće mu dovoljno vremena za slobodne aktivnosti u kojima uživa.
Evo nekoliko uputstava koja će vam biti od koristi.

1. Naučite ih da prave liste obaveza 
Nabavite svom školarcu neki blokčić, sveščicu ili rokovnik u koji će beležiti sve školske i vanškolske obaveze za svaki dan uključujući i one neradne. Precrtavanje ispunjenih zadataka pozitivno utiče na samopouzdanje.
U početku detetu pomozite oko organizovanja, vodite računa da ne zada sebi previše obaveza ili da, s druge strane, ne bude preblago prema sebi. Učite ga kako da se reorganizuje ukoliko se okolnosti promene i kako da razdvoji bitne od manje bitnih zadataka.

2. Naučite ih kako se uči
Deca učenju i pisanju domaćih zadataka pristupaju ili stihijski, po principu "radim ono što mi je prvo palo pod ruku" ili tako što najteže ili najdosadnije predmete ostavljaju za kraj, a oba načina su pogrešna.
Za efikasno učenje, pored plana, važan je i raspored. Iako su nekoj deci potrebni mali podsticaji, u šta spada uspešno rešavanje najlakših zadataka, uvek je bolje "prvo progutati najveću žabu". Znači, prvo se radi i uči ono što zahteva najbolju koncentraciju, najviše pažnje i vremena, a ono lakše se ostavlja za kraj, kad dete počne da se umara.
Osim toga, deljenje gradiva na manje celine i na više manjih zadataka daje dobre rezultate jer se manje oblasti lakše savladavaju.

 

3. Naučite ga kako da uredi radni prostor
Objasnite detetu da je veoma važno da mu radni sto bude uređen i lepo organizovan sa svim potrebnim materijalom i priborom na dohvat ruke. Poželjno je da svaki dan uči na istom mestu, kako bi razvilo rutinu, ali ne morate slepo da se držite tog pravila. Nije loše da mu ponekad dopustiite, ako zatraži, da uči u dnevnoj sobi dok vi obavljate kućne poslove. Moći ćete da ga preslišate, da uskočite ako negde zapne, ali i da ga nadgledate.

4. Naučite ga da svaki dan uči u isto vreme
Školarci imaju mnogo obaveza, ali samo jedan "posao", a to je učenje. Ono mora da ima prioritet, ali to ne znači da dete treba da se baci na knjigu čim stigne iz škole. Neka prvo ruča i odmori se, a onda nek prione na obaveze i to, ako je moguće, uvek u isto vreme. Zahvaljujući tome učenje će biti produktivnije.

 

5. Naučite ga da planira unapred
Da biste i sebe i dete poštedeli jutarnjeg stresa, naučite ga da pre spavanja spremi odeću za naredni dan, da spakuje knjige i pribor u torbu. Tako će ujutro imati vremena da odspava pet minuta duže, da se rasani i da započne dan bez nervoze i kašnjenja. 

foto: vitolda-klein-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pune pernice 27743
Pernica puna  Spread Your Wings 27743
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.490,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Ergonomski ranac Cosmo Chill out 162006
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Edukativne 95/90101
Mikroskop set u koferu 95/90101
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.799,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno