Školarci
15.09.2018.

Prvo domaći, posle zabava

Iako se završila druga nedelja nove školske godine, većina dece se još navikava na buđenje i obaveze, a na red polako dolaze i domaći zadaci. Ni mi ih kao deca, da se ne lažemo, nismo voleli jer su nam oduzimali slobodno vreme, pa se ni naš podmladak ne razlikuje po tome, osim što je kod njih još uočljiviji manjak motivacije, ali to mora da se prevaziđe.
Kažnjavanje i neprekidno pridikovanje kod većine dece neće dati očekivane rezultate, samo će izazvati još veći otpor, pa vam savetujemo da budete mudri.

Ukoliko je detetu potrebna pomoć, pomozite mu, posebno ako je tek krenulo u školu ili se, zbog prelaska u više razrede, susrelo s novim predmetima. Nađite vremena da sada, u početku, učite i radite zadatke zajedno s njim, a kada savlada početne teškoće i samo počne da dolazi do rešenja, pohvalite ga i ohrabrite ga da nastavi samo. Čak iako mu je u početku teško da prihvati nove radne obaveze i često negoduje, nemojte ignorisati njegova osećanja i nazivati ga lenjim i nediscipllinovanim, jer će ga to dodatno obeshrabriti. 

Naučite dete da sređuje svoj radni sto i prostor za učenje. Objasnite mu da pribor, knjige i sveske treba da drži uredno složene jer se ne kaže za džabe "Red u sobi, red u glavi". Lep pribor za pisanje i sveske za vežbanje utiču pozitivno na decu, pa mu kupite ono što mu se dopada. Radni sto smestite uz prozor, kako bi imalo dovoljno svetla, ili nabavite dobru stonu lampu.

Pričajte mu o svojim školskim iskustvima i objasnite mu da odlaganjem obaveza sebi samo dodatno skraćuje slobodno vreme. Dete treba da zna da će mu vremenom biti sve lakše i lakše i da će mu domaći zadaci oduzimati sve manje vremena. Kada promeni negativan stav prema domaćim zadacima i učenju, pristupaće im sa više pozitivne energije.
Ukoliko je dete pod pritiskom i nervozno, nemojte da insistirate da baš tada, po svaku cenu, završi domaći. Dozvolite mu da se odmori, da napravi pauzu, da prošeta ili da sa vama porazgovara o školi i stvarima koje ga muče. 

Upravo ovakav pristup trebalo bi dugoročno da dovede do smanjenja otpora i pozitivnijeg pristupa, a samim tim i boljih ocena i uspeha u školi.

foto:  Scary Mommy, ieltsonlinetests, womensforum.com, mothernaturenetwork

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno