Školarci
30.08.2023.

Škola nije modna revija

Iako je još pre godinu dana ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio da će do 2019. u svim osnovnim školama biti uvedene uniforme „jer smanjuju uticaj socijalnih razlika na ponašanje učenika, razvijaju kolektivni duh i osećaj pripadnosti školi“, od ideje se nije daleko odmaklo. Deo roditelja, koji se protivi ovoj inicijativi likuje, deo koji ju je podržao još gaji nade da više neće morati da lupa glavu oko odabira i kupovine odeće za svoje školarce.
Da li je to baš tako velika muka?

Svaki roditelj želi da pruži svom detetu što više i sve najbolje, ali to sa školom, školovanjem i učenjem nema nikakve veze. Garderoba za osnovce, posebno one mlađe, ne sme da bude nešto što će ih opterećivati. Dete ne sme da misli da vredi više zato što ima skupe patike ili majicu poznatog brenda, ali ne treba ni da pati zbog pantalona, helanki ili suknje kupljene u lokalnoj prodavnici poznatoj po niskim cenama.
Odeća, naglašavaju učitelji, nikako ne sme da bude nešto što pravi razliku među decom.

– Svako dete voli da izgleda lepo, ali će ono udobnost i konfor uvek staviti ispred trendova, marki i cena. Roditelji su ti koji žele da se pokažu i dokažu, čak i kada to realno ne mogu sebi da priušte, a posle se čudimo kada deca krenu u starije razrede sa zahtevima da im se kupe patike za koje tata treba da da pola svoje mesečne plate. Uostalom, i nama, učiteljima iz nastave i boravka, predstavlja veliko opterećenje da pazimo gde su ostavili skupi duks, da li će oguliti brendirane baletanke dok trče po dvorištu – kaže jedna učiteljica i dodaje da je dovoljno da se deci, posebno prvacima, kupi nešto lepo i novo za prvi dan škole, a da posle svi treba da dolaze normalno obučeni.

I iskusni roditelji koji su jednom podlegli medijskim natpisima bombastičnih naslova „Za oblačenje đaka cela plata“, pa su se „izlečili“, kao i oni koji nikada nisu mnogo marili za tuđe mišljenje i očekivanja, savetuju da se ne opterećujete novom garderobom za školarca.
– Kupite mu nove patike ili baletanke ako su stare male, oguljene, ofucane ili pocepane, ali ne jurcajte po prodavnicama i ne trošite novac na nepotrebne stvari. Ako ga već imate, bolje ga upišite u školu jezika ili na neki sport – poručuje Sanja, mama jednog srednjoškolca-odlikaša, koja se nikada nije opterećivala spiskovima i cenama iz medija.

I zato, ako krećete u kupovinu, budite razumni i racionalni jer škola, kako kaže Sanja, nije modna pista.

Foto: Викториа-аникина-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pune pernice 11-1915
Pernica puna 2 zipa BARBIE Target 11-1915
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Rančevi za školu 531000eur
Ovalni ranac NBA 530769
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.989,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Torba za patike Football 100496
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
399,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci