Deca
28.09.2022.

Šta mislite, koliko je vannastavnih aktivnosti dovoljno đaku?

Za koji dan, ako već nije, vaše dete će početi da vam donosi iz škole razne flajere s ponudama muzičkih, jezičkih i glumačkih škola, sportskih klubova, raznih studija za unapređenje kreativnosti i otkrivanja talenta za slikarstvo, vajanje, tkanje ili neku drugu umetnost. Usput će vam, kao da se to podrazumeva, saopštiti da se prijavilo za školski hor i dodatnu nastavu iz barem tri predmeta, pa vi gledajte šte ćete s tim.
Neka deca nemaju meru, baš kao i neki roditelji, a mera mora da postoji u svemu, pa i u vannastavnim aktivnostima.

Vannastavne aktivnosti i život na traci

Ako se ozbiljno ne pozabavite ovim pitanjem, za nekoliko meseci ćete živeti kao na traci – decu ćete non-stop voditi i odvoditi sa treninga, časova jezika i klarineta, kreativnih radionica, dodatnih nastava, a moraćete i da spremite solidan iznos kako biste pokrili sve ove troškove. Da vam se život ne bi sveo na jurcanje i satnice, bolje da se već sada zapitate čemu sve to, ali imajte na umu da dete treba da ima vremena za igru, druženje, čitanje, hobije...

Deca treba da prate svoje snove, a ne svojih vršnjaka

Ukoliko ne spadate u roditelje koji smatraju da dete mora stalno da bude okupirano da ne bi zaostalo za vršnjacima ili da ne bi bilo izopšteno iz društva ukoliko ne deli s njima baš sva iskustva, nemojte mu dozvoliti da bude povodljivo. I ti, takvi roditelji žele dobro svojoj deci, ali zaboravljaju da stalno uklapanje i držanje koraka s drugima može da bude fizički, emocionalno, pa čak i finansijski iscrpljujuće.

Pomozite im da otkriju svoje veštine i interesovanja

Organizovane aktivnosti i sport dobri su za decu, jer se tako razvijaju i telo i socijalna inteligencija, ali ako se ne preteruje. Zato je važno da pomognete detetu da odabere aktivnosti koje najviše odgovaraju njegovom uzrastu, temperamentu, interesovanjima i talentu, jer nema smisla da dete radi nešto samo da bi udovoljilo vama ili drugarima.

Evo nekoliko smernica koje mogu da vam pomognu:

•    Ograničite se na jednu vannastavnu aktivnost tokom godine ili na nekoliko, ali pod uslovom da detetu ne oduzimaju više od dva popodneva ili večeri nedeljno tokom školske godine.
•    Procenite koliko vam vremena oduzima svaki trening ili čas, ali uzmite u obzir i odvođenje i dovođenje.
•    Napravite satnicu svih obaveza i zalepite je na frižider. Ako nađete prazan prostor u kalendaru, ostavite ga nepopunjenog.
•    Organizujte se s drugim roditeljima, pa podelite obaveze oko odvođenja i dovođanje dece, uštedećete mnogo vremena i olakšaćete sebi život.
•    Postavite prioritete: sve školske obaveze, i učenje i domaći zadaci, moraju da se završe pre vannastavnih aktivnosti. Ako škola počne da trpi, smanjujte ili ukidajte vannastavne aktivnosti.
•    Naučite da kažete NE. Ako vaše dete već ima puno obaveza, a želi još neku, zahtevajte da se nečega odrekne kako bi napravilo prostor za novu.
•    Naučite da kažete TIME OUT: Kad vidite da posustajete, bilo dete bilo vi, napravite pauzu jer je svima potrebno makar malo vremena kada neće raditi ništa.
Foto: joshdick75-pixabay,khamkhor-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Lopte 9801
Dostupna u 4 boje. Prečnik 18cm, težina 280gr
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.199,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kocke KA10756
Složi kockice -vozila Spajajući odgovarajuće sličice čućete zvuke četiri vrste vozila....
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.400,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno