Alternativna medicina
23.03.2015.

Prirodni preparati za bradavice

Bradavice su benigne, neravne izrasline na koži izazivane humanim papiloma virusima. Virus se prenosi direktnim ili indirektnim kontaktom s obolelom osobom, a od inkubacije do pojave bradavica nekad prođe i nekoliko meseci.

Pojavljuju svuda po telu, a najčešće na prstima šaka, uglavnom uz nokat, na nadlanicama i stopalima. Kod dece se mahom javljaju na licu, kod muškaraca ispod brade, a kod žena na nogama.

Čuvarkuća

Pomešati supenu kašiku isceđenog soka čuvarkuće sa 1 dl vode i 200 g svinjske masti. Grejati dok se mast ne otopi, odliti u staklenu posudu i čuvati u frižideru. Bradavicu mazati nekoliko puta dnevno. Može se koristiti i samo sok čuvarkuće.

Crni luk

Iseckati i posoliti glavicu crnog luka, pa ostaviti da odstoji preko noći da pusti sok. Tom tečnošću mazati bradavicu dva puta dnevno.

Smokva

Otkinuti list ili plod nedozrele smokve i nakapati mleko na bradavicu. Pustiti da se osuši i isprati mlakom vodom. Postupak ponavljati dok bradavica ne otpadne.

Mlečika

Isprati u devet voda 100 g svinjske masti, pa dodati 7 sitno iseckanih cvetova mlečike. Masu kuvati 3 sata na tihoj vatri, a zatim je skloniti sa šporeta, procediti i ostaviti da se ohladi. Mazati bradavicu svako jutro i veče.

Pivska pena

Natopiti gazu pivskom penom i previti njome bradavicu. Ponavljati postupak svaki dan, sve dok bradavica ne nestane.

Maslačak

Sok od listova i cvetova maslačka mazati svakodnevno na bradavicu, koja će postepeno dobijati tamniju boju i na kraju otpasti ne ostavljajući ožiljak.

Ricinusovo ulje

Mazati bradavicu ujutro i uveče ricinusovim uljem, sve dok ne nestane.

Propolis

Propolis namazati na bradavicu pa zalepiti flasterom da ne ulazi vazduh.Tako držati 2-3 dana bez skidanja. Ponavljati postupak dok se ne uništi i koren bradavice.

Blagotvorna morska voda

Morska voda je najbolji prirodni lek protiv bradavica, ali i drugih kožnih oboljenja. So, jod i drugi minerali koji se u njoj nalaze isušuju izrasline ove vrste: potrebno je što više vremena boraviti u morskoj vodi ili njome natopiti tkaninu i priviti je na bradavicu te rezultat neće izostati.

foto: auguste-a-smokva-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno