Zdravlje
10.07.2023.

Duši godi, koži škodi

Ma koliko nam smetale visoke temperature, valja priznati da sve deluje lepše i lakše kad sunce ogreje, a valja i konstatovati da nam je umereno Sunčevo zračenje neophodno da bismo bili zdravi. Zašto sumnjati... Pod uticajem Sunčeve svetlosti stimuliše se stvaranje vitamina D, koji je dragocen za pravilan razvoj kostiju i jačanje imuniteta, posebno kod dece. Međutim, za to nam je dovoljno samo pet do 15 minuta sunčanja dnevno, a ako želimo da budemo na suncu više od tog vremena, koža mora da se zaštiti da ne bi izgorela.

Posebnu pažnju treba da posvetimo zaštiti dečije kože jer je ona tanja i daleko osetljivija na štetno dejstvo UV zraka od kože odraslih. To posebno važi za bebe mlađe od godinu dana, koje uopšte ne bi smele da se izlažu direktnom sunčevom zračenju, a nakon prve godine života mogu da se koriste zaštitne kreme prilagođene uzrastu deteta – bez parfema, konzervansa, veštačkih boja i mirisa sa najvećim zaštitnim faktorom. Korišćenje zaštitne kreme kod dece ne treba da bude ograničeno samo na boravak na plaži, već ih treba zaštititi prilikom svakog boravka napolju u letnjim mesecima, a u periodu između 11 i 16 časova Sunčevo zračenje je najjače, pa bi tada trebalo izbegavati boravak na otvorenom.

Mehanizmi koji štite od UV zračenja kod dece nisu razvijeni u dovoljnoj meri, a ni kapacitet kože za regeneraciju takođe ne funkcioniše kako treba. Zbog toga su mere predostrožnosti važne – opekotine u detinjstvu se smatraju jednim od najčešćih uzroka raka kože u odraslom dobu.

Iz tog razloga, preparate za zaštitu od sunca treba koristiti pravilno


* Bacite stare kreme za sunčanje, posebno ako im je istekao rok upotrebe. Sredstava za zaštitu od sunca smeju da se korste najduže godinu dana od dana otvaranja.
* Na sredstvima za zaštitu od sunca ne sme da se štedi, jer koža mora da bude temeljno namazana.
* Deca se mažu pola sata pre izlaska iz kuće na sunce, jer koža ne može odmah da upije sredstvo za zaštitu.
* Koža se maže na svaka dva sata, a ako boravite na plaži, svaki put po izlasku iz vode i nakon brisanja peškirom.
* Ne preskače se nijedan deo tela. Ni lice, ni vrat, ni usne, ni uši, ni pregibi, ni stopala...
* Dete mora da bude namazano sredstvom za zaštitu od sunca čak i ako sedi pod suncobranom, jer se Sunčevi zraci reflektuju od betona, vode i peska.

Nikako bez šeširića

Pored kreme za sunčanje, zaštiti od sunca doprinosi i odgovarajuća odeća. Deca treba da nose laganu, pamučnu odeću sa dužim rukavima i nogavicama koja ih dodatno štiti, i šeširić sa širokim obodom. Tanke tkanine jednake su zaštitnom faktoru 15 koji je dovoljan za šetnju po gradu, ali ne i za plažu. Takođe, ne zaboravite da detetu kupite naočare za sunce, ali ne one sa pijačne ili ulične tezge, jer one ne pružaju nikakvu zaštitu, a ponekad mogu čak i da doprinesu oštećenju vida.
Inače, brojna naučna istraživanja potvrđuju da je opasnost od melanoma veća kod osoba koje su u detinjstvu imale jake opekotine od sunca, i zato pripazite na decu.

Foto: ddimitrova-pixabay,dariussankowski-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Čamac Paw Patrol 16631
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.400,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bazen Maša i Medved 16649
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.250,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bazeni za decu 57416lem
Bazen za dvorište - Fast Set 457x84cm Bestway 57416
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29.500,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Bazeni za decu 14/57114NPI
Dečiji bazen bebi pečurka Intex, 14/57114NPI
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.899,00 RSD
2.199,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno