25.02.2014.

Mama zna: Kako se pravi domaći plastelin?

Igranje glinom ili plastelinom može da bude nezgodno za mame koje moraju to posle da čiste, ali i zbog stalne potrebe da paze na to da materijal ne dođe u kontakt sa očima ili ustima deteta. Kako biste izbegli opasnost od hemijskog sastava plastelina – napravite sopstveni kod kuće i to po mnogo nižoj ceni od one koju biste platili u radnji.

Dodatna prednost ovakvog taktilnog igranja jeste što pomaže detetu da razvija motoriku i da bolje kontroliše svoje pokrete, a da ne spominjemo da podstiče kreativnost kod dece što je jedan od najvažnijih roditeljskih zadataka!

Potrebno je:

1 šolja soli
1/3 šolje vode
1/2 šolje gustina (onog koji koristite za kuvanje)
1/4 šolje ledene vode
Boja za hranu
Tiganj ili šerpa srednje veličine
Posudice u koje ćete sipati različite boje (treba da imaju poklopac da se plastelin ne osuši)

Način pripeme:

U tiganju pomešajte so i 1/3 šolje vode i ostavite da se krčka na umerenoj vatri 3-4 minuta uz neprestano mešanje. Sklonite tiganj sa ringle, dodajte gustin i 1/4 šolje ledene vode.

Sada je trenutak da podelite plastelin na onoliko delova koliko imate različitih boja i da u svaki deo dodate nekoliko kapljica željene boje za hranu. Ukoliko smesa izgleda kao malo ređi kromir-pire ne brinite, takva i treba da bude. Mešajte dok se smesa ne zgusne a zatim ostavite da se ohladi.

Pre nego što u posudice sipate vaš domaći plastelin, pospite sto gustinom i mesite plastelin kao kada pravite testo za hleb, da se dobro uvalja sa svih strana u gustin.

Nakon toga je plastelin spreman za igranje, i klinci mogu da prave šta god im padne na pamet!Dobra strana je što se ovaj plastelin takođe može koristiti više puta – spakujte ga u plastične posudice sa poklopcem, ali ubacite unutra i vlažan sunđer (možete jedan iseći na više delova, zavisno koliko boja ste napravili) i čuvajte u frižideru do sledeće partije igranja!

Fotografije: http://whatdoesarthritisfeellike.net; quoteko.com; blogs.up.ac.za;

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno