22.09.2014.

3 sastojka koji će izglancati vaš dom

Ne morate kupovati skupa sredstva za čišćenje. Ponekad je dovoljno upotrebiti sastojke koje već imate u kući, a efekat će biti isti

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona je čudotvorni sastojak kojim možete očistiti gotovo sve površine u domu. Njegova abrazivna svojstva čine ga odličnim izborom prilikom struganja nečistoća sa metalnih površina poput šporeta i uklanjanja kamenca sa sanitarija. Zamutite li nekoliko kašičica ovog praha s malo vode, pa ovim rastvorom prebrišete prozore smanjićete mogućnost od nakupljanja nečistoća na staklu.
Sipate li šoljicu ovoga praška u zapušeni odvod, a nakon toga prelijte vrućom vodom – nečistoće će sasvim nestati . Soda bikarbona uništiće neprijatne mirise u domaćinstvu poput frižidera, mašine za pranje sudova ili kutije za kućne ljubimce. Ona je i dobar izbjeljivač - zamenite deo deterdženta za pranje odeće ovim prahom, i tako se rešite mrlja na beloj odeći.

2. Sirće

Dezinfekujte sve površine u domu uz pomoć običnog belog alkoholnog sirćeta - od kuhinjskih sudopera i daski za sečenje, preko rerne do kupatilskih pločica, kade i školjke za toalet. Njime možete odstraniti mrlje od kamenca na sanitarijama, a skinućete i masnoće od kuvanja i pečenja. Dovoljno je pomešati običnu vodu sa sirćetom u razmeri 1 : 2 , a možete i dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja da biste imali lepši miris.

3. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje odlično je za vašu liniju, kosu i kožu, a može vam biti od ogromne koristi i u domaćinstvu.  Umesto skupih sredstava za drveni nameštaj stavite malo ovoga ulja na pamučnu krpicu pa njime prebrišite sve drvene površine u domaćinstvu. Njime možete izglancati sve - od komoda i stolova do parketa. 

foto: herbanmomma.com, pinterest.com, oliveoilexcellence.com, enviropureottawa.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno