08.08.2014.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Trikovi za popravljanje oštećene odeće

Prosuli ste crveno vino na belu majcu, uflekali bluzu puderom za lice ili vam se pokvario rajsfešlus? I šta sada? Donosimo vam praktične savete kako da spasete svoje omiljene komade garderobe.

1. Sprečite osipanje na vašem džemperu tako što ćete ga staviti preko noći u plastičnu kesu i ostaviti u  zamrzivaču. Ukoliko je vaš džemper od kašmira ili vune, ovo uradite pre svakog oblačenja.

2. Ukoliko svoje farmerke stavite u plastičnu vreću i u zamrzivač to će pomoći da iz njih nestanu neprijatni mirisi. Zamrzivač će uništiti većinu bakterija koje izazivaju neprijatne mirise a na taj način zaštitićete i njihovu boju od ispiranja koje je često neminovno posle velikog broja pranja. 

3. Koristite sodu bikarbonu da uklonite uporne mrlje sa bluza u predelu pazuha. Istrljajte mrlju mešavinom sode bikarbone sa malo limunovog soka. Za nešto uporniije mirlje, pre stavljanja majice na pranje,  smešu od bikarbone i limuna ili malo vode nanesite na mrlju i ostavite da odstoji nekoliko minuta, zatim malo isperite i ubacicte na redovno pranje.

4. Pumpicom za sprej nanesite malu količinu vodke kako biste eliminisali neprijatne mirise sa odeće ukoliko nematre vremena da odeću oprete i osušite. Alkohol će brzo ispariri a naprskano mesto će se lako osušiti i na taj način eliminisati bakterije koje izazivaju neprijatne mirise na odeći.

5. Mrlje od pudera za lice uklonite sa malo pene koju koristite za brijanje. Nanesite penu za brijanje na uprljano mesto i ostavite malo da odstoji pre nego što majicu stavite u mašinu za pranje.

6. Na  tkaninu koja je uflekana ružem za usne naprskajte malo laka za kosu pre nego što ćete je ubaciti u mašinu za pranje. Mrlju istrljajte nakon što je lak stajao nekoliko minuta i potom normalno operite.

7. Ukoliko su ručke na vašim naočarima malo olabavljene a nemate mini šrafciger pri ruci, ovaj problem možete privremeno rešiti tako što ćete na mesto na kom je šraf naneti malo bezbojnog laka za nokte koji će ga pričvrstiti.

8. Ovaj trik sa lakom će vam takođe poslužiti da sprečite da dugmence sa košulje otpadne. Nanesite malo bezbojnog laka za nokte na dugme dok ne budete u prilici da ga ponovo zašijete.

9. Uporne mrlje sa obuće od prevrnute kože možete ukloniti ako ih lagano istrljate nežnom turpijom za nokte.

10. Ukoliko na vašoj kožnoj obući postoje fleke od vode, soli  ili snega, mrlje možete ukloniti sa malo sirćeta. Mekanu četkicu za zube uronite u sirće i potom lagano istrljajte mrlju.

11. Tragove od trenja na lakiranoj i kožnoj obući možete uklonoti uz pomoć štapića za uši i malo vazelina.

12. Kožnim cipelama možete osvežiti isgled tako što ćete mekanim peškirom naneti malo hidratantne kreme koju koristite za lice. Lagano istrljajte i vaša obuća dobiće novi sjaj.

13. Ukoliko u patike nakon treninga sipate malo sode bikarbone, ona će upiti vlagu iz njih i pomoći da nestanu neprijatni mirisi.

14. Cipele od lakirane kože mogu povratiti sjaj uz pomoć malo spreja za čišćenje stakla.

15. Mrlje od crvenog vina ukolonite belim vinom .Fleku uronite u malo belog vina i ostavite da odstoji par minuta pre stavljanja u mašinu za pranje.

16. Fleke od ulja sa odeće možete ukloniti koristeći malo tečnosti za pranje sudova koja je sasvim bezbedna za korišćenje i na osetljivijim tkaninama.

17. Osipanje hulahop čarapa možete zaustaviti sa malo bezbojnog laka za nokte.

18. Zaglavljen rajsfešlus možete popraviti ako štapićem za uši nanesete na njega malo vazelina.

Izvor/foto: cosmopolitan.com
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno