Porodični odnosi
23.02.2022.

Dosada je važna za zdrav dečiji razvoj

Koliko puta vam se dete požalilo da mu je dosadno? Da li ste odmah ostavili posao i krenuli da ga animirate ili ste mu možda dali svoj telefon da se zabavi dok vi ne završite svoj posao? Ili ste ipak mu dali ideju kako da se samostalno zabavi? Da li svaki trenutak našeg života treba da ima unapred definisan sadržaj? Priznaćete da to nije moguće. Pa gde onda grešimo?

Pustite ih da im bude dosadno


Deca treba da nauče da sama moraju da popune svoje slobodno i neisplanirano vreme. Da li će im biti lako? U početku, sigurno ne, ali vremenom i te kako. Neki mališani jednostavno za čas osmisle novu aktivnost i ne treba im niko da bi se zabavili, dok drugi ne umeju da se zaigraju i stalno traže pažnju. AKo je i vaše dete u ovoj drugoj grupi, pustite ga da se pomuči. 
Svakako, možete mu dati po neku ideju, u skladu sa svojim uzrstom. Bojenje, crtanje, igranje i pevanje uz muziku i mnoge druge aktivnosti predviđene su za samostalno igranje. Ako mu ni jedna od vaših ideja nije zanimljiva, zatražite od deteta da vam da samo predloge kako da popuni neisplanirano vreme.


Dosada je važna za zdrav dečji razvoj


Niko ne voli da mu je svaki trenutak organizovan i da nema takozvani prazan hod.Neisplanirano vreme daje detetu mogućnost da istražuje svoj spoljašnji svet, odakle kreće i dečija kreativnost. Ne samo da na taj način nauče da se bave sami sobom, već kreću sa izumima i stvaralaštvom.
Zahvaljujući dosadi mogu da istraže svoje strasti i skrivene interese. Deca obično prihvataju aktivnosti koje im roditelji nameću. No, na ovaj način, sami sebi određuju zanimaciju i postaju samostalni kako u odlukama tako i u odabiru aktivnosti koje im se dopadaju. Otkriće čemu su naklonjeni, možda i neki poseban dar otkriju. 
Iz dosade se dolazi i do rešenja problema. Naime, svima onima, kojima sa strane niko neće automatski priskočiti u pomoć i zabaviti ih, počnu sami da razmišljaju o igračkama kojima raspolažu. Takođe, mogu i sami da osmisle neku novu igru.
Iz dosade deca gledaju televiziju i pasivno posmatraju nečiju zabavu. No, ukoliko im limitiramo vreme pored ekrana, krenuće sami da se zabavljaju, a vremenom i početi više da cene neka sitna životna zadovoljstva, koja sui m se nekada podrazumevala.


Angažujte ih u kućnim poslovima


Dajte deci mogućnost da učestvuju u kućnim poslovima, ali nikako ih nemojte “spašavati” od dosade i postati njihovi glavni zabavljači. Uvek ima neka aktivnost koju sami mogu da realizuju, poput izbacivanja đubreta, brisanja sudova, slaganje igračaka i drugih. 
Nakon što se izigraju samostalno možete ih nagraditi tako što ćete odvojiti svoje vreme za igranje sa njima, što im je preko potrebno, ali i telefonm ili tabletom da odgledaju neki crtać.
Dosada će takođe primorati decu da prouče svoju okolinu, pronađu zabavu u njoj i više se igraju s drugom decom.
Naime, smatra se da je otvorenije za druženje i komunikaciju sa vršnjacima ono dete koje zna da ga kod kuće niko neće nužno zabaviti. Ono će uz njih zadovoljiti svoju potrebu za druženjem i poželeti da povremeno bude samostalno, a samim tim i kreativno, željno znjnja i otkrića.

foto:Greyerbaby-pixabay,laterjay-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Društvena igra 3D zmijice 31320
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Lutke 54/41064
Interaktivna lutka MILA, 100 rečenica
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
7.119,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Interaktivni paun osećanja 23720
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.349,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi
27.
Oct
2023
Porodični odnosi