Roditeljstvo
26.12.2020.

Sutra je najveći praznik majki i žena, a najviše mu se raduju deca

Dvadesetih godina prošlog veka mališani iz Beograda nisu mogli ni da sanjaju kako će izgledati životi njihovih vršnjaka 100 godina kasnije, ni kako će izgledati njihov grad, ni koliko će se čitav svet promeniti, ali su mogli da se nadaju da će, ako budu izabrani, upoznati kraljicu Mariju Karađorđević. Da, da... baš tako... Pre jednog veka za Materice su neka deca, kako ona iz viđenijih kuća, tako i ona iz sirotišta i iz siromašnih porodica, mogla da odu na dvor, da vežu kraljicu i da dobiju poklon od nje, kako bi je odrešili. Po ugledu na nju, ugledne i bogate beogradske dame počele su svečano da obeležavaju ovaj praznik. Masovno su se se učlanjivale u „Kolo srpskih sestara“ i na Materice delile poklone siromašnoj deci.

Sutra nijedno naše dete neće na dvor, neće upoznati kraljicu, jer je nemamo, ali će zato obeležiti Materice u svojim domovima. Iako je ovo najveći hrišćanski praznik majki i žena, koji se uvek obeležava dve nedelje pred Božić, najviše ga vole deca jer dobijaju poklone. Sutra ona treba da ustanu rano, dok roditelji još spavaju, i da kanapom, pantljikom, mašnom, šalom, maramom ili kaišem zavežu mami noge, isto onako kako su ih one vezivale na Detinjce, čestitaju joj praznik i traže poklone kako bi je „odrešila“. Mama prvo treba malo da se buni, da negoduje, da se pravda što ništa nije kupila i spremila, a onda treba da daruje decu. Osim majki, deca na ovaj dan vezuju i bake, tetke, ujne, strine...

U vreme kraljice Marije, ali i decenijama nakon toga, deca su za Materice dobijala šaku oraha ili bombona, jabuku, pomorandžu, neki slatkiš, čarape, poneki komad odeće, najčešće ono što bi im i inače sledovalo, a onda je došlo vreme preterivanja u svemu, pa i u darivanju. Možda su ova godina, tako stresna, neizvesna i drugačija od svih dosadašnjim, i praznik koji ćemo sutra proslaviti prilika da se podsetimo šta je zaista važno, da su zdravlje, porodična sloga, ljubav, bliskost i podrška važniji od svega materijalnog. Zato, drage mame, nemojte preterivati danas kad krenete u kupovinu poklona. Jedna sitnica biće sasvim dovoljna.
Foto: bondage.com, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi