Roditeljstvo
22.05.2020.

Evo nekoliko rečenica koje će vam koristiti ako dete tera po svom

Roditeljstvo sa sobom nosi mnoge izazove čak i kada je dete mirno i poslušno, a kamoli ako imate posla s nekim ko odbija da poštuje pravila i da izvršava zadatke. E, tada mame i tate moraju da nađu način da se nose sa ovim izazovom i da kontrolišu situaciju ako mališan, recimo, odbije da pospremi sobu, da pojede ručak ili krene iz parkića kući. Evo šta može da vam bude od pomoći...

Kada dete odbija da pojede obrok...

Ukoliko brzo izgubite strpljenje nagovarajući dete da proba čorbicu od brokolija ili bareno povrće dok se ono mršti iznad tanjira i ako krenete da mu se obraćate povišenim tonom, da ga ucenjujete ili da obećavate nagrade, rezultati će izostati ili će biti kratkotrajni.
Umesto toga motivišite ga pričama o poznatim sportistima koji se se zdravo hrane i uključite ga u spremanje hrane kada god je moguće. 

Ukoliko zabušava u sređivanju sobe...

Umesto gubljenja živaca, postavljanja ultimatuma i pretnji oduzimanjem kompjutera i zabrane izlaska napolje, priđite problemu sa druge strane. Izbegavajte rečenice "Rekla sam ti sto puta da središ sobu! Uradi to odmah ili do kraja nedelje nema izlazaka napolje".
Ostavite mu samo dva izbora "Da li želiš da sam/a pospremiš sobu ili želiš da ti ja pomognem?"

Kada žurite, a dete vas sabotira...

Deca se nekada ponašaju razmaženo, ne žele da se obuku i krenu iz stana ili pak insistiraju na nekoj svojoj odevnoj kombinaciji koja je u tom trenutku neprihvatljiva ili žele da ponesu ogromnog medu pa sve to usporava izlazak iz kuće i može se desiti da kasnite.
U ovakvim situacijama veoma je lako i gotovo razumljivo da izgubite živce. Međutim, umesto toga, obratite mu se na način na koji će mu se činiti kako ono odlučuje: "Da li želiš da krenemo odmah ili za 10 minuta?" 

Ako insistira na kupovini igračke u radnji...

Ne postoji roditelj kom se ova situacija nije dogodila. Umesto da detetu objašnjavate kako u tom trenutku možda tu igračku ne možete da priuštite ili kako u kući imate već dve slične, jednostavno recite: " Hajde da ovu igračku stavimo na spisak poklona za tvoj rođendan!" 

Ukoliko ne želi da prestane nešto da radi...

Ako je dete veći deo dana uz crtaće, ponovo pravi nered ili se igra na mestu koje mu je izričito zabranjeno, umesto da počnete da se nervirate jednostavno ga pozovite na "važan zadatak": " Zaista bi mi mnogo značila tvoja pomoć u ovom ovom trenutku. Molim te dođi."
Na taj način ono će osetiti da je njegova pomoć dragocena a vi ćete postići cilj - dete će prestati da radi ono što vas u tom trenutku nervira.
Uvek kada uradi nešto što ste ga zamolili, kada vas posluša, nemojte to ponašanje uzimati zdravo za gotovo i ne dozvolite da ono prođe neopaženo. Pohvalite ga i nagradite ponekada kako biste mu dali dodatni podstrek i motivisali ga da nastavi da se ponaša tako i ubuduće.
Ne zaboravite da mu govorite kako ste ponosni na njega jer će samo na taj način razvijati samopouzdanje, osetiti vašu ljubav i poželeće i samo da se ponaša lepo bez inata, ljutnje i odugovlačenja.
foto: twiniversity.com, pxhere, pexels

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno