Deca
30.06.2020.

Znate li koliko je fizičke aktivnosti dnevno neophodno detetu?

Deca do pete godine imaju neiscrpnu energiju i veći deo njihove svakodnevice čine razne aktivnosti koje odrasli nekada ne mogu da isprate. Nakon petog rođendana dete može da postane manje aktivno, pa povedite računa da se ne ulenji. Fizička aktivnost pomaže u razvoju i pravilnom funkcnionisanju organizma, a uz to popravlja raspoloženje, koncentraciju i zaključivanje, pa je dobra i za učenje. 

Koja vrsta fizičke aktivnosti je važna? 

Pedijatri su saglasni u tome da je deci potrebno minimun sat vremena fizičke aktivnosti dnevno koja treba da obuhvata trčanje, skakanje, ples ili vožnju bicikla. Pored toga, veoma su važne i aktivnosti koje podstiču jačanje mišića i kostiju, u šta spada penjanje, pokreti i igre koje aktiviraju i naprežu veliki broj mišića, kao na primer preskakanje vijače, igranje školice i slično.
Važno je napraviti i razliku između strukturirane aktivnosti tj. fizičke aktivnosti koju deca imaju u obdaništu i školi od slobodne igre u pokretu. 

Koliko aktivnosti je potrebno detetu? 

Deci uzrasta od godinu i po do tri godine preporučuje se najmanje pola sata strukturirane i oko sat vremena nestrukturirane fizičke aktivnosti. Od treće do pete godine po sat vremena od obe, a svaki dodatni sat kretanja je dobodošao. Za starije školarce pravilo je minimum sat vremena fizičke aktivnosti dnevno. 

Kako podstaći decu da budu aktivnija? 

Sa konačnim dolaskom lepog vremena deca bi trebalo da su mnogo više u pokretu nego u drugim periodima godine. Međutim, ukoliko nije tako, primenite ova pravila kako bi se mrdnuli.
Iako vam je sigurno mnogo lakše da šetate dok je dete mirno zavaljeno u kolicima za šetnju, za njega je ipak mnogo bolje da hoda pa stoga kolica koristite što manje. Naviknite ga da šeta pored vas, da ispituje stvari oko sebe, pa će mu samim tim i šetnja biti zanimljivija i neće plakati kako biste ga nosili ili vozili.
Obezbedite mu igračke koje će njegovu slobodnu aktivnost učiniti zanimljivijom i koje će ga naterati da se više kreće. Neizbežni su bicikl, konopac za preskakanje, roleri, hulahop i sl. 

Važno je takođe dete ohrabriti i na kontakt sa drugom decom. Dokazano je da su deca u društvu svojih vršnjaka uvek aktivnija i zaniteresovanija za igru.
Gledanje televizije i vreme provedeno ispred ekrana trebalo bi ograničiti.

A kako bi se energija trošila, neophodno je obezbediti i njeno kvalitetno obnavljanje. Raznovrsna ishrana, redovni obroci, što manje grickalica i zdrava užina, kao i kvalitetan san, najvažniji su za okrepljenje organizma. Na ovaj način dete neće samo biti aktivno i živahno, već će mu i imunitet biti jak.
foto: pixabay, pxhere

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno