Trudnoća
06.06.2022.

Ako vas muči umor u trudnoći, isprobajte neku od ovih preporuka

Mnoge buduće mame se na početku trudnoće i tokom poslednjeg trimestra često žale na umor, čak i u danima kada nema nekog naročitog fizičkog napora, niti zahtevnih aktivnosti. Ukoliko se to i vama dešava, nema potrebe da se brinete, jer je ovo sasvim normalna pojava za vaše stanje. 

Zbog čega se javlja umor u trudnoći? 


U prva četiri meseca formiraju se posteljica i čitav sistem koji će štititi i hraniti bebu do rođenja, pa iz tog razloga telo troši više energije nego obično. Pored toga, žena prolazi i kroz hormonalne i emocionalne promene, što troši dodatnu energiju. Umor je izraženiji kod žena koje pate i od jutarnjih mučnina, imaju problema sa spavanjem, česte promene raspoloženja i emocija, ali i buduće mame koje odlaze na posao. Kod njih naročito može da se javi celodnevna pospanost pa zato ne treba da čudi ukoliko, nakon posla, čak nekoliko sati takva trudnica provedete spavajući. Ovaj period uglavnom traje do kraja četvrtog meseca.

Kako ublažiti i pobediti umor? 


Uravnotežena i laganija ishrana pomoći će vam da imate više energije jer ukoliko unostite namirnice koje se lako vare, a obezbeđuju potrebne hranljive sastojke, vaše telo neće trošiti dodatnu energiju na varenje teške hrane. Ukoliko još radite, trudite se da odlazite na spavanje minimum sat ili dva ranije kako biste obezbedili neophodnu energiju. Redovne šetnje ili plivanje, blaga fizička aktivnost, biće od izuzetne koristi, osvežiće vas, opustiti, omogućiti dobar protok kiseonika. Lakše ćete zaspati, san će vam biti kvalitetniji, pa ćete biti odmorniji.
Ako ste pre trudnoće trenirali ili se bavili nekim sportom, potrudite se da, koliko vam to drugo stanje dozvoljava, nastavite sa tim. Naravno, uvek se prvo konsultujte sa vašim doktorom koji će najbolje moći da vas posavetuje da li je eventualno potrebno da preduzmete neke mere predostrožnosti. 


Vežbanjem protiv umora, ali isključivo uz preporuku lekara


Generalna preporuka je da ne bi trebalo da se izlažete prevelikim naporima u prvom tromesečju dok se posteljica ne formira. Ukoliko vaš doktor potvrdi da je bezbedno da vežbate, samo budite redovni i nakon nekog vremena primetićete benefite fizičke aktivnosti. Imaćete više enegrije, osećaćete se opuštenije, disanje će postati produbljenije, a zamor se neće javljati toliko često.
Vežbanje će umanjiti i rizik od pojave proširenih vena, umanjiće bolove u leđima, doprineti ravnomernom trošenja kalorija i energije, pa neće biti naglog gojenja. Time će se smanjiti i rizik od dijabetesa u trudnoći.
Naravno, vežbajte laganim tempom, onako kako vas je vaš lekar posavetovao tj. onako kako prija vašem telu i ne preterujte jer se u suprotnom možete dodatno iscrpeti umesto da se oslobodite umora.

Druga i svaka naredna trudnoća su pravi izazov


Ukoliko ste već mame, normalno je da će prvo dete i dalje tražiti pažnju i posvećenost, pogotovo ako je naviklo da dosta vremena provodi sa njim. U toku druge trudnoće, ako ste u prilici prepustite bakama i dekama da više vremena  posvete mališanu, ali je važno i objasniti mu da je mama sada malo umornija i da ne može uvek da odgovori na svaki njegov zahtev. Dete će to razumeti, ukoliko ono vremena koje mama izdvoji za njega zaista kvaliteno i bude. Izlaske u parkić, odvođenje na rođendane i slične aktivnosti treba prepustiti drugima, a mama to vreme da iskoristi da se odmori, odspava, pogotovo ako dodatno treba da odlazi i na posao.

I posao može da čeka


Često žene zadaju tempo, koji ništa dobro ne donosi, osim nervoze, i osećaja da ništa ne radi kako treba i nikome se dovoljno ne posvećuje. Pokušajte sa radom od kuće, ako posao dozvoljava ili skraćenim radnim vremenom, sve u cilju da ne trpi ni jedna strana i da svi budu zadovoljni.
Period trudnoće, koliko god se činio da nekada predugo traje, zahteva poseban ritam. Nekim ženama veoma prija i osećaju se poletno, drugima teško pada i imaju osećaj stalnog umora. Na to možete jedino uticati nizom aktivnosti koje ćete primenjivati a koje će vama prijati. Prilagođavajte se situaciji i odmarajte čak i onda kada vam je dosadno jer će bebac brzo na svet doći i biće mu potrebna vaša dobra energija, koju uglavnom dobijate što češćim odmaranjem.
A dok se odmarate i pripremate za materinstvo, savetujemo vam i da se edukujete. Već u četvrtak 9.juna zakazana je nova besplatna online radionica podrške dojenju. Sve zainteresovane mogu da se prijave OVDE

foto: Concord90-pixabay,ryan-franco-unsplash,tawnyNina-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pojas za trudnice, UB04  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Uđite u novu eru izmazanja uz savršeno uravnoteženu usisa i stimulacije bradavic...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
22.799,00 RSD
24.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno