Trudnoća
08.11.2023.

Trudnice, vežbajte!

Ukoliko je trudnoća uredna, ako protiče bez većih poteškoća i ako se osećate dobro, umerena fizička aktivnost će vam pomoći da ostanete u formi i da se pripremite i za porođaj i za predstojeće obaveze oko bebe. Vežbanje obezbeđuje dodatnu energiju, ublažava bolove u leđima i popravlja raspoloženje. Pre nego što odaberete neku fizičku aktivnost, posavetujte se sa svojim ginekologom jer on najbolje zna da li vežbanjem možete da ugrozite vaše zdravlje i zdravlje bebe. Ukoliko je sve u redu, vežbate tri puta nedeljno po tridesetak minuta dnevno, ali ne zaboravite da sledite svoj osećaj i da izbegavate ono što vam ne prija.

Šetnja
Čak iako nikada niste bili ljubitelji vežbanja, lagane polučasovne šetnje biće dobar početak. Nećete opteretiti kolena i zglobove, ali ćete zato ojačati srce i čitav organizam. Izbegavajte vlažne i zaleđene trotoare i svakako nosite udobnu, laganu obuću koja ne sme da vas steže. Kada uđete u poslednji trimestar budite posebno oprezni jer može da se desi da, zbog veličine stomaka, nemate dobar balans. Važno je i da se ne forsirate previše i da hodate umerenim tempom koji ne izaziva zadihanost i veliki skok pulsa.

 

Joga
Joga opušta mišiće, a dobra je i za nervni sistem jer uključuje i vežbe disanja. Ove vežbe podstiču cirkulaciju, jačaju telo, pa ćete biti gipke i relaksirane. Ove vežbe disanja sigurno će vam pomoći i tokom porođaja. Izbegavate položaje koji zahtevaju jako istezanje, ležanje na leđima ili vežbe kod kojih je potreban izuzetan balans i održavanje ravnoteže.

Plivanje
Ovo je idealna fizička aktivnost u trudnoći. Važno je samo da pažljivo ulazite u bazen i da voda bude topla i čista. Nikako nemojte da ulazite naglo u vodu ili da skačete u bazen, čak ni u prvim mesecima trudnoće. Tokom plivanja obavezno pravite pauze i obavezno se istuširajte nakon izlaska iz bazena. Izbegavajte parna kupatila i saune.

Treniranje sa tegićima
Koristite lagane tegove za jačanje mišića koji će vam biti dragoceni za svakodnevno podizanje i nošenje bebe. Izbegavajte teške tegove jer podizanje većeg tereta može da optereti abdomen. Tokom vežbanja dišite ravnomerno i pravilno kako ne biste ugrozili snabdevanje bebe kiseonikom. Izbegavajte ležanje na leđima i pravite česte pauze, naročito ako vam se dah ubrza ili postane plitak.

Kada ne smete da vežbate?
* Ukoliko ste imali vaginalno krvarenje od početka trudnoće ili abdominalne bolove
* Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom, bolom u grudima i ubrzane otkucaje srca
* Ukoliko imate mučnine, glavobolje ili povraćate
* Ukoliko vas muče bolovi u zglobovima
* Ukoliko se beba intenzivno pomera u stomaku 

Osim fizičke aktivnosti, važno je da savladate i uspešno dojenje. U tome će vam pomoći besplatne radionice koje organizujemo nekoliko puta u toku godine. Da savladate uspešno dojenje, prijavite se OVDE

foto: Decjisajt, dreamstime_m_146887960-Euroleadergroup

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Ručno izrađena, kvalitetna linija vodootpornih čizama od gume. Jaka, a istovremeno fle...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.899,00 RSD
Veličina
39
41
Sačuvano u omiljne
Torba na rame Hallia 62.648.51
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
6.499,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Pojas za trudnice, UB04  
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
3.800,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Avent Set za Lakše Dojenje sa Ručnom Pumpicom je idealan kao poklon pri rođenj...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
7.999,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno