Roditeljstvo
20.10.2020.

Da li ste znali za ove zanimljive činjenice o drugoj trudnoći?

Kada je prva trudnoća u pitanju, strah je manje-više normalan, jer žene ne znaju šta ih čeka, naročito ako su slušale različite priče i iskustva, kako pozitivna tako i negativna. S druge strane, trudnice koje su već prošle kroz sve to znaju šta ih čeka, ali i kod njih može da postoji određena doza straha bazirana na prethodnom iskustvu. I pored toga, druga trudnoća i porođaj nekada mogu biti lakši ali se svakako razlikuju od prve.

Druga trudnoća može trajati kraće

Žena bebu nosi 40 nedelja, a sam datum porođaja određuje se na temelju procene, tj. uzimajući u obzir prvi dan posledenje menstruacije. U prvoj trudnoći žena se najčešće porodi u 41. nedelji, a nekada prođe dodatnih 3-10 dana. U drugoj trudnoći porođaj nastupa najčešće u 40. nedelji. To se dešava jer hormoni koju su zaduženi za početak porođaja brže reaguju s obzirom na to da je telo kroz to iskustvo već prošlo. 

Trudovi obično kraće traju

Kod prve trudnoće trudovi traju obično između 20 minuta do tri sata dok kod žena koje se porađaju drugi put to obično bude do sat vremena tj. znatno kraće. U drugoj trudnoći telo i mišići materice i stomaka već su upoznati sa procesom i sve obično teče mnogo lakše. 

Porođaj je brži 

Iako je sve individualno, obično drugi porođaj traje mnogo kraće. Prvoj bebi je potrebno i do 18 sati da se rodi, a drugoj oko osam sati, nekada i manje. 

Grčevi u materici mogu biti jači 

Nakon porođaja mišići materice se grče kako bi se krvaranje što pre zaustavilo i kako bi se ona vratila u veličinu pre trudnoće. Mnoge žene imaju bolove u stomaku iz ovih razloga prvih nekoliko dana nakon porođaja, a neke čak iskuse jače bolove nakon drugog porođaja. 

Ranije se osećaju bebini pokreti

U prvoj trudnoći bebine pokrete mama oseti obično oko dvadesete nedelje dok se u drugoj to dešava ranije jer trbušni mišići više nisu toliko čvrsti pošto su na svet već doneli jednu bebu. Takođe i mama zna lakše da ih prepozna pa ih neće pomešati sa komešanjem u crevima. 

Mame imaju više samopouzdanja

Obično u toku i nakon druge trudnoće i iskustva koje je žena stekla, oseća se samouverenije, manje strahuje, opuštenija je i više uživa u iščekivanju nove bebe. Zna da njeno telo sve to može da izdrži i prođe pa je i rasterećenija.
foto: unsplach.com, pregnantchicken.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi