Trudnoća
14.02.2024.

Stiže beba

Da li su grčevi koje osećate prve kontrakcije ili su samo rezultat preobilne večere? Da li vam je pukao vodenjak ili je samo bešika popustila pod bebinom težinom? Čak i žene koje imaju decu, često ne mogu sa sigurnošću da znaju kada se porođaj približava jer su rani znaci da je porođaj blizu često nedovoljno jasni. Porođaj, kao i samo roditeljstvo ne funkcioniše po tačno utvrđenim pravilima, ali je izvesno da treba da pakujete torbu za porodilište ako uočite sledeće znake...

Porođaj može da počne u roku od 24 do 48 sati


U danima kada osetite da ne možete biti veći i da vam je potreban kran kako biste ustali sa kreveta, mogu da se jave simptomi koji najavljuju da će se porođaj uskoro desiti. Oni ne moraju da se pojavljuju određenim redosledom, ne moraju da se pojave svi zajedno, već ih možete iskusiti u razmacima od po nekoliko dana.

* Pojačan vaginalni sekret braonkaste i ružičaste boje
* Spuštanje bebe koja više ne pritiska dijafragumu već donji delo stomaka
* Blagi grčevi ili, kako ih neki doktori nazivaju, probne kontrakcije
* Tup bol u donjem delu leđa koji se pojavljuje i nestaje
* Pojačan pritisak ili grčevi u rektalnom i karličnom delu tela

 

Znaci da porođaj počinje


Pucanje vodenjaka
Mnoge žene u prvoj trudnoći strahuju od pucanja vodenjaka jer veruju da će u tom trenutku kreuti velika količina tečnosti iz vagine i da neće na vreme stići da porodilišta. Međutim, veoma mali procenat žena doživi pucanje vodenjaka pre kontrakcija, a količina tečnosti koja tom prilikom istekne obično je veoma mala. No, ovo je svakako najava da će se porođaj desiti najkasnije u narednih 12 sati.

Jake učestale kontrakcije
Kontrakcije su isprva veoma slabe, ali se kako vreme odmiče pojačavaju i javljaju se češće.  Kontrakcije "guraju" bebu ka izlazu iz materice i otvaraju vaginu. Najčešće se bol proteže iz donjeg dela leđa, preko karlice do prednjeg dela stomaka. Kontrakcije koje najavljuju porođaj javljaju se u razmacija od pet do sedam minuta tokom čitavog sata i istog su intenziteta.

Jak bol u leđima
Bolovi koji najavljuju početak porođaja neuporedivo su jači od bolova koji su trudnicu pratili poslednjih meseci. To znači da je glava bebe krenula ka izlazu iz materice i da pritiska kičmu što izaziva jake bolove.

Ako ste "u terminu, ako vaša trudnoća spada u rizične, a neki od ovih znakova se jave pre predviđenog termina, ili ako nosite blizance, obavezno se zaputite u porodilište. Odlazak u bolnicu ne sme da se odlaže ni ako:
* Imate vaginalno krvarenje
* Ne osećate pokrete bebe
* Primetite oticanje ruku i nogu
* Vam se vid zamućuje
* Imate jake glavobolje i vrtoglavicu

O temama vezanim za odlazak u porodilište više na sledećem festivalu dojenja u okviru Zdravstvenog panela. A o samom dojenju, koje sledi odmah nakon porođaja već 20. februara u okviru besplatne radionice. Link za prijavu OVDE

foto: dreamstime_m_78672024-sydaProductions

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Interesovanja 15034lic
Schleich Tarbosaurus 15034
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.904,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Plastelin set za igru Dino zubar
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.599,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Igračke za bebe 11/31118
Igra udari žabu 11/31118
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.099,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno