Roditeljstvo
22.09.2020.

Ovi dragoceni saveti za vaspitanje dece nemaju rok trajanja

Koji god izazov i problem da imate kada je u pitanju vaspitanje i odgajanje deteta, ne postoji univerzalni savet kako da reagujete u određenom trenutku. Svako dete je individua za sebe, svaka porodica je jedinstvena na svoj način, pa za svaki problem možete naći i po nekoliko različitih rešenja. Gomilu saveta možete odmah da otpišete, jer samo zvuče lepo, ali ima i onih koje vredi poslušati. To su ona univerzalna, za neke možda i staromodna, pravila koja nikad neće izgubiti vrednost. 

Nikada ne odstupajte od granica koje postavite 

Koliko god se modernim roditeljima činilo da ne treba da budu prestrogi, da je deci neophodna određena doza slobode, ne smete odstupati od granica i pravila koja postavite. Ukoliko zbog nekog nedozvoljenog ponašanja zapretite kaznom, a ne sprovedete je, dete će zaključiti da sa vama može da se pregovara i neće vas shvatati ozbiljno.

Pustite dete da se bori za sebe

Loša ocenu i svađa s najboljim prijateljem prilike su da deca nauče da preuzimaju odgovornost. Neki roditelji se mešaju kao pregovarači, jer misle da detetu tako pomažu da se ne muči jer je još malo, ali tako dete neće naučiti da za svoje postupke i odluke treba samo da snosi posledice. Vi ćete svakako biti uz njih kao podrska i savetodavac ukoliko mu to zatreba, ali se nećete mešati na prvi pomen nekog problema koji dete ima. 

Morate biti saglasni sa partnerom

Bilo da decu odgajate zajedno ili odvojeno, kada je u pitanju njihovo vaspitanje mora postojati saglasnost oba roditelja i morate se držati dogovora oko važnih stvari. 

Dozvolite mu samostalnost 

Helikopter roditelji su produkt savremenog doba jer naše bake i mame to izvesno nisu bile. Detetu morate dozvoliti određenu dozu nezavisnosti kako ne bi izraslo u potpuno nesamostalnu osobu koja u mnogim stvarima zavisi od vašeg odobravanja ili saveta i ne zna samo da odlučuje. 

Posvetite neko vreme isključivo sebi 

Veoma je važno da u toku dana nađete makar malo vremena za sebe. Bilo da je u pitanju trening u teretani, pola sata trčanja, meditacija ili masaža, da biste bili dobar roditelj morate da budete najboja verzija sebe. Morate vi sami da budete zadovoljni. Zato briga o sebi obavezno mora da se nađe na listi vaših prioriteta. 

Budite im dobar uzor u svemu

Potrudite se da na prvom mestu vi detetu budete najbolji primer kako se treba ponašati u određenim situacijama. Čak iako sa svojim roditeljima niste imali odnos kakav ste želeli, potrudite se da odgajate svoje dete onako kako biste voleli da su odgajali vas. Tretirajte decu sa poštovanjem, kako bi vam i ona uzvratila na isti način. 

Budite deci roditelj, a ne drugar

Vaša prva i najvažnija uloga je upravo uloga roditelja. Bez obzira koliko se deci dopadalo da imate drugarski odnos, ne možete im uvek sve pričati, a znajte da će neke stvari, posebno u pubertetu, oni radije da govore prijateljima nego vama i to je prirodno. Ne trudite se da budete prijatelji s njima, jer im je potreban samuouveren i odlučan roditelj. Znajte da nekada morate biti i loš policajac, iako se ova uloga mnogima ne dopada. 

Ne trudite se da budete savršeni

Ma koliko se trudili, nećete uvek moći sve da uradite ispravno i da budete savršeni. Nažalost, nema priručnika kojih se možete slepo držati kako nikada ne biste napravili grešku. Svi učimo u hodu, a tako je uostalom i sa drugim stvarima u životu, ne samo u roditeljstvu. Stoga, zaboravite na knjige koje vam govore kako da budete ili postanete savršeni roditelj, već slušajte svoju intuiciju jer samo vi možete da znate šta je za vaše dete i vašu porodicu najbolje.
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi