Roditeljstvo
26.09.2019.

Podmićivanje je emocionalni zločin sa ozbiljnim posledicama

Život je manje-više sazdan od raznih neprijatnih, a korisnih stvari koje niko ne radi sa oduševljenjem. I dok se mi, odrasli, kao racionalne i razumne osobe nekako nosimo s tim, deci je daleko teže da shvate zašto moraju da rade ono što ne žele ili ono što im ne prija. Za razliku od nas, oni će glasno negodovati, plakati, pa čak i besneti zato što moraju rano da ustanu, da ostanu u vrtiću, da sređuju igračke, da jedu brokoli, da prekidaju crtać zbog odlaska na spavanje, što je zamka u koju mnogi roditelji upadaju.


Zbog umora, gubitka kontrole nad situacijom, sramote ili zbog ubeđenja da je to jedini način da dobiju od deteta ono što žele, mame i tate, a naročito bake i deke, odlučuju se za podmićivanje. Ovom „vaspitnom metodu“, koji dečji psiholozi nazivaju emocionalnim zločinom sa ozbiljnim posledicama, pribegavaju i roditelji koji uvek biraju lakši put, ali i oni koji ne znaju da je dete dužno da ih sluša i poštuje.
Podmićivanje je, ma šta ga uzrokovalo, apsolutno pogrešno jer se detetu šalje poruka da će uvek, pa čak i kada odraste, uvek dobiti nešto za uzvrat.


Podmićivanje, poručuju psiholozi, nosi brojne opasnosti koje vremenom mogu samo da narastu. S jedne strane roditelji pokazuju bespomoćnost i da nemaju kontrolu, a dete uči kako da „vodi igru“ i živi s mišlju da se ljubavlju trguje... Za dete je najopasnije da pomisli da može da ne radi ništa, a da dobije nešto za uzvrat i da sve što uradi, a ne želi, neko mora da mu plati.
To nas, upozoravaju stručnjaci, vraća na suštinu... Dete mora da sluša roditelje, jer će samo tako biti spremno za život, a u stvarnom životu davanje i primanje mita je kažnjivo.


Iako većina majki i očeva misli da se deca podmićuju isključivo materijalnim stvarima kao što su igračke, slatkiši, nove skupe patike, telefoni i drugi gedžeti, „mali „ucenjivači“ često iznuđuju pažnju, vreme i određene ustupke. Zato sledeći put kad vam dete kaže „Poješću supu ako ne moram da jedem grašak i salatu“ ili „Srediću sobu ako mi daš celu čokoladu“ dobro razmislite šta vam je činiti. Ako popustite, računajte da će vam možda za dvojku ili trojku iz matematike tražiti novac ili nov telefon.

Vi ste roditelji, možete da nagrađujete, ali ne i da podmićujete. Velika je razlika između te dve stvari.
Foto: jacarandafm.com, washingtonpost.com, firstcry.com, latinamoms.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

19.
Apr
2024
Porodični odnosi
28.
Mar
2024
Porodični odnosi