KREATIVNA RADIONICA
19.04.2013.

Radosti kretanja

  Poslednjih godina, naročito u urbanim sredinama deca vrlo malo vremena provode sa roditeljima. Mame i tate postaju sve više zaokupljeni poslom a deca prepuštena sebi. Podložna uticajima medija, deca ostaju ponekad i više sati u sedećem, ležećem položaju gledajući TV ili igrajući igrice na kompjuteru. Pasivni položaj i u fizičkom i mentalnom smislu deluje loše na razvoj deteta.
  U našem društvu se premalo pažnje pridaje fizičkoj kulturi. Veliki broj dece se bavi sportom, koji obično ima za cilj postizanje rezultata, takmičenje, tako da ponekad donosi još jednu obavezu pored škole i može dodatno opterećivati dete. A ono što je zaista važno da dete oseti u sebi od najranijeg detinjstva je radost kretanja, ushićenost igrom, upoznavanje sveta sopstvenom aktivnošću.

Šetnja

  Vodite svoju decu u šetnju. Vas će osloboditi napetosti, a Vašem mališanu biti od višestruke koristi. Boravak napolju može se iskoristiti i za nova saznanja jer pruža prostor za razgovor o onome što je oko vas i igranje igara tipa – na slovo na slovo, uočavanje boja na predmetima pored kojih prolazite ( npr.  sve ono što je zeleno, crveno...). Vežbajte zajedno brzo hodanje, hodanje nogu pred nogu, preskakanje ploča na šetalištu...

Skakanje

  Nemoj da trčiš- pašćeš... Nemoj da skačeš- pašćeš... Ne vrti se u krug- zavrteće ti se u glavi...
Verovatno ste mnogo puta ovo izgovorili, a da li se sećate zadovoljstva skakanja po tek razmeštenom krevetu? I ringišpila u glavi kada se dugo dugo vrtite u krug?
Dete koje je zdravo ima potrebu da ovladava raznim veštinama kretanja, na taj način ono uspostavlja kontrolu nad svojim telom i pokretima. Menjajući težište tela, tačke oslonca pri spuštanju ono se uči kontroli mišića i poboljšava koordinaciju pokreta.
Dozvolite detetu da skače po krevetu, ali prethodno pomerite sve potencijalno opasne predmete u blizini.

Aktivnosti sa rekvizitima


  Prenesite deci iskustvo igranja tradicionalnih igara loptom, vijačom, lastežom. Možete i na malom prostoru u stanu osmisliti improvizovani poligon za vežbanje različitih oblika kretanja uz pomoć nameštaja npr. poredjajte dve ili tri stolice na koje će se dete penjati i skakati na pod, puziti ispod stočića, preskakati jastuk i ubacivati loptu u kartonsku kutiju...

Motorni razvoj je povezan sa intelektualnim. Slabo razvijene motorne sposobnosti povlače sa sobom sporost, nesigurnost, nespretnost, što može usporiti intelektualni razvoj i blokirati radoznalost.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

25.
Mar
2022
KREATIVNA RADIONICA
09.
Jan
2014
KREATIVNA RADIONICA
25.
Nov
2013
KREATIVNA RADIONICA