Deca
30.11.2020.

Mnogo je važno da što ranije procenite temperament svog deteta

Neka deca su laka, predvidljiva, smirena, imaju pozitivan odnos preme novim ljudima i novim iskustvima, druga su pak nezgodnija, neelastična, teško upravljaju svojim željama, potrebama i emocijama. I jedne i druge obožavamo, i jedne i druge odgajamo tako da budu dobri i pošteni ljudi, emotivno i socijalno inteligentni, s tim da s jednima to ide lako, s drugima malo teže, a najteže je kada detetov karakter mnogo odskače od karaktera ostalih članova porodice.

Kako najtačnije definisati temperament?

Na lakoću prilagođavanja deteta okruženju snažno utiče njegov temperament, odnosno prilagodljivost i emocionalni stil, jer je temperament ono s čim se rađamo. On delimično može da se modifikuje, posebno u ranim godinama života usled vaspitanja, načina na koji dete stiče iskustva, interakcija s drugim ljudima i sa okolinom.
Kada dete stasa za školu, njegov temperament će biti definisan, prilično očigledan za sve koji ga poznaju i prilično definitivan, što znači da su male šanse da se to promeni.

Urođene osobine nemaju veze s vaspitanjem

Iako urođene osobine nemaju nikakve veze sa vaspitanjem i roditeljskim veštinama, ponašanje deteta školskog uzrasta mnogo zavisi od interakcije između njegovog temperamenta i temperamenta ostalih članova porodice, ali i od toga koliko se dobro uklapa u svoje okruženje i ljude oko sebe. Da biste bolje razumeli svoje dete, da biste umeli da cenite njegovu jedinstvenost i da rešavate probleme koji će biti posledica neslaganja nekih temperamenata, morate da upoznate karakteristike temperamenta vašeg deteta.

Najmanje devet glavnih karakteristika čini temperament.

  • Nivo aktivnosti – nivo fizičke aktivnosti, kretanja, nemira ili vrtoglavog ponašanja koje dete pokazuje u svakodnevnim aktivnostima.
  • Pravilnost u ponašanju – prisustvo ili odsustvo obrasca za osnovne fizičke funkcije kao što su apetit, spavanje i odlasci u toalet.
  • Pristup i povlačenje – način na koji dete u početku reaguje na novi podsticaj (brz i smeo ili spor i neodlučan), bilo da se radi o ljudima, situacijama, mestima, hrani, promenama u rutini ili drugim prelazima.
  • Prilagodljivost –stepen lakoće ili poteškoće s kojima se dete prilagođava promeni ili novoj situaciji.
  • Intenzitet – nivo energije kojim dete reaguje na situaciju, bilo pozitivnu ili negativnu.
  • Raspoloženje – raspoloženje, pozitivno ili negativno, ili stepen prijatnosti ili neprijateljstva u detetovim rečima i ponašanju.
  • Raspon pažnje – sposobnost koncentracije ili zadržavanja zadatka, sa ili bez ometanja.
  • Ometanje pažnje – lakoća kojom dete može da se odvrati od zadatka podsticajima iz okoline (obično vizuelnim ili slušnim).
  • Senzorni prag – količina stimulacije potrebna detetu da odgovori. Neka deca reaguju na najmanju stimulaciju, a druga zahtevaju intenzivne količine.

Proverite u koju od ove tri kategorije spada vaše dete

Svako dete ima različit obrazac od devet karakteristika temperamenta. Mnoga, ali ne sva deca, spadaju u jednu od tri široke i pomalo labavo definisane kategorije: lako, uzdržano ili stidljivo, i teško i izazovno, s tim da se kod većine dece uočava miks karakteristika sva tri tipa.

  • Lako dete lako reaguje na svet oko sebe. Njegovo raspoloženje je pozitivno i blago je do umereno intenzivno. Lako se prilagođava novim školama i ljudima. Kada naiđe na frustrirajuću situaciju, obično to čini s relativno malo anksioznosti. Oko 40 posto dece spada u ovu kategoriju.
  • Drugi temperamentni profil skriva uzdržano ili stidljivo dete raspoloženja blagog intenziteta, obično, ali ne uvek negativnog. Potrebno mu je vreme za prilagođavanje nepoznatom okruženju i ljudima, neodlučno je i sramežljivo kada sklapa nova prijateljstva, sklono povlačenju prilikom susreta sa novim ljudima i okolnostima. Kada se suoči sa novom situacijom, veća je verovatnoća da će imati problema sa anksioznošću, fizičkim simptomima ili razdvajanjem. Vremenom će postati sve otvoreniji i sve opušteniji, ali nikada do kraja.
  • Teško ili izazovno dete ima tendenciju da negativno i intenzivno reaguje na svet. Kao beba je verovatno bilo u kategoriji „sitnih“, a kao sasvim malo je bilo veoma zahtevno i bilo mu je teško udovoljiti. Često je eksplozivno, tvrdoglavo, burno reaguje i teško se prilagođava novim situacijama. Na njih se često žale i vaspitači, i učitelji, ali i vršnjaci.

Kakav god da je temperament vašeg deteta, imajte na umu da ono traži samo jedno – ljubav, podršku i sigurno okruženje u svojoj porodici. Ono lako, milo i saradljivo biće još bolje, ono teško „za rukovanje“ će malo smekšati, dok će uzdržani mališani steći hrabrost za suočavanje sa spoljnim svetom.
Roditeljska ljubav ne menja temperament dece, ali čini decu srećnijom.
Foto: norwegianscitechnews.com, verywellfamily.com, uofmhealth.org, christinekeys.net, freepik

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno