Školarci
01.04.2019.

Počinje upis!

Ovo je veliki dan za oko 70.000 predškolaca jer danas počinje upis u prvi razred osnovne škole i trajaće do 30. maja. U septembru će u školske klupe sesti deca rođena od 1. marta 2012. do 28. februara 2013. godine. To znači da se u prvi razred upisuju deca koja će 1. septembra imati najmanje šest i po godina, odnosno najviše sedam i po, ali i mališani koji će do početka školske godine napuniti šest godina, samo uz posebnu proveru spremnosti za polazak u osnovnu školu.

Roditelji od ove godine sa sobom treba da ponesu samo uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o lekarskom pregledu deteta, jer će škole same, kako je saopšteno iz Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, da pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka. S obzirom na jaku antivakcinalnu kampanju koja je vođena prethodnih godina, nadležni upozoravaju da deca koja nisu primila DT, OPV i MMR vakcine neće moći da se upišu u školu.

Sistematski pregled počinje kod izabranog pedijatra koji će roditeljima dati upute za laboratorijske analize, oftalmološki, otorinolaringološki, fizijatrijski i stomatološki pregled, kao i za pregled logopeda. U laboratorijske analize spadaju analiza krvne slike i uzorka urina. Krv se vadi iz prsta, a uzorak prvog jutarnjeg urina se donosi od kuće. Ako je dete zdravo, primiće tri vakcine, a onda će od lekara dobiti potvrdu za upis u prvi razred.

Upis u školu detetu valja predstaviti kao svečan čin i važan korak u odrastanju, ali to ne znači da mu treba stvarati pritisak i da ga treba posebno pripremati za razgovor sa psihologom i pedagogom.
U školi će se procenjivati emotivna, socijalna i intelektualna zrelost deteta. Dete treba da bude spremno za odvajanje od porodice tokom trajanja nastave i za nove obaveze koje ga čekaju. Budući prvak bi trebalo da zna sam da se obuče i obuje, da zna da spakuje svoje stvari, ali neće biti loše „ocenjen“ čak i ako ne zna sve to.

Psiholog će tokom razgovora proceniti i da li je dete spremno da poštuje pravila ponašanja, da stupa u kontakt s nepoznatim ljudima, da stiče prijatelje među vršnjacima, da li zna pravila lepog ponašanja, ali i da li je dostiglo određeni intelektualni nivo.
To ne znači da dete treba sve da zna, već da ume logično da rezonuje, da se izražava, da ima razvijenu maštu i određena interesovanja, pa se zato opustite. Budite lepo raspoloženi, prenesite lepo raspoloženje na njega i lagano, bez opterećenja napravite ovaj krupan korak.

Ne morate da žurite, upis traje do kraja maja, a možete da se upišete i kasnije, Važno je samo da vam dan ostane u lepoj uspomeni i zato – SREĆNO!

Foto: webtrac.appleton.org, clipart-library.com, eyecare.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci