Školarci
14.10.2017.

Zaštitite ih od zlostavljača

Uprkos školskim timovima za borbu protiv vršnjačkog nasilja, uprkos školskim čuvarima koje roditelji plaćaju iz svog džepa, uprkos uveravanjima resornih ministara da je stepen kriminaliteta manji nego ikad, činjenica je da je najmanje 25 odsto učenika osnovnih škola i 20 odsto srednjoškolaca bilo meta nasilnika svakog dana ili najmanje jednom sedmično tokom školske godine.
Dok nadležni ne sprovedu mere koje će promeniti ovu poražavajuću statistiku, vi napravite porodičnu strategiju za zaštitu dece od zlostavljača.

Razgovarajte o problemu
Čak i ako vaše dete nije bilo žrtva vršnjačkog zlostavljanja, razgovarajte o tome i ohrabrite ga da pomogne drugu ili drugarici koju neka deca maltretiraju. Deca teško govore o tome da su zlostavljana, tako da ćete verovatno to najpre otkriti po promeni ponašanja ili po tregovima povreda. A kad vam se poveri, pohvalite ga što je bilo dovoljno hrabro da to podeli sa vama, pružite mu bezuslovnu podršku, a zatim se obratite učiteljici, razrednom sterešini, školskom psihologu ili direktoru škole..

Smanjite rizik od napada
Ukoliko u školi vašeg deteta postoje zlostavljači koji otimaju novac, a to danas uopšte nije retko, nemojte da mu dajete pare za užinu, već mu pakujte sendviče i voće. Nije pametno ni da sa sobom nosi skup mobilni telefon.

Naučite ga da se okruži prijateljima
Nasilnici su obično kukavice i napadaju samo one koji ne mogu da im pruže otpor. Ukoliko su se već „nameračili“ na vaše dete, sigurno će odustati ako je ono uvek u društvu nekoliko najboljih drugara. Na grupu sigurno neće nasrnuti.

Učite ga da sačuva prisebnost
Zlostavljači nisu glupi, naprotiv, i zato se dugo prolaze nekažnjeno. Oni se trude da napad izgleda kao odgovor na provokaciju i vraćanje istom merom. Zato naučite dete da se ne upušta u rasprave sa njima, da ne reaguje na dobacivanje i uvrede, već da jednostavno produži dalje ignorišući ih. To, nažalost, ne daje uvek rezultate, ali važno je pokušati.
Ako do sukoba ipak dođe, nek uzvrati jer će to verovatno, tvrde škotski dečji psiholozi, najverovatnije odvratiti nasilnika.

Ne upuštajte se u rat sa roditeljima
Ponekad razgovor sa roditeljima nasilnika može da pomogne, ali samo ako ga vodite u kontrolisanom okruženju, pred učiteljicom, razrednim sterešinom, školskim psihologom ili direktorom škole. U suprotnom rizikujete da izazovete još veći sukob jer su velike šanse da će roditelji zlostavljača negirati vaše optužbe.

Uostalom, probleme nastale u školi, škola treba da rešava!

Foto: timemagayine.com, jw.org, norton.com, globalseducer.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci