Na odmoru
18.11.2014.

Gučevo: šetnja kroz ozon i istoriju

Ova prelepa šumovita planina iznad Banje Koviljače idealna je za rekreaciju, nastavu u prirodi, sportske pripreme, paraglajding, planinarenje, ali i svojevrsnu šetnju kroz srpsku istoriju

Planina Gučevo nalazi se u Zapadnoj Srbiji, nedaleko od Loznice. Sa vrha Gučeva, kao na dlanu, vide se Banja Koviljača, Loznica i Drina. Pogled seže i do susedne Republike Srpske, obronaka planine Majevice, ali i mačvanske ravnice i dela Fruške gore.

Staze kroz stoletne šume dušu su dale za šetnju, od jutra do mraka možete ih koristiti da značajno popravite krvnu sliku. Posebno je, kažu, lepa zimi.

Klima Gučeva je pravi melem za sve one koji imaju problema sa astmom, jer je bogata kiseonikom i ozonom. Istraživanja Hidrometeorološkog zavoda Srbije potvrdila su da je vazduh na Gučevu, koji proizvodi bukova šuma, jedan od najčistijih na našim prostorima.

Burna i zanimljiva istorija

Ako se odlučite da posetite ovu podrinjsku lepoticu, koja se ugnjezdila na nadmorskoj visini od oko 700 metara, obavezno svratite do kraljevske Banje Koviljače, koja ima najlepši park u Evropi, ali i do Tršića, rodnog mesta Vuka Stefanovića Karadžića, koje je od Banje udaljeno svega desetak kilometara.

Nije vam daleko ni Soko grad i manastir svetog Nikolaja. Na putu ka Soko gradu, zaustavite se u Malom Zvorniku i posetite podzemni kraljev grad.

Reč je o neobičnom građevinskom poduhvatu u dubini velikog kamenog brda, na samoj obali reke Drine - kod zvorničkog Starog mosta. Na početku aprilskog rata 1941. godine mladi kralj Petar Drugi Karađorđević došao je u ovaj objekat da organizuje odbranu kraljevine. Kako se ratna i vojna situacija nepovoljno odvijala, kralj Petar je nastavio put na jug, a kasnije i u doživotno izbeglištvo.

Ceo ovaj kraj ima potresnu i zanimljivu istoriju o kojoj se, na žalost, kod nas ne zna dovoljno. Gučevo je poznato po prvoj rovovskoj bici na svetu koja je vođena 1914. godine tokom ratnih operacija u Prvom svetskom ratu, a poznata je kao Gučevska bitka. A za Gučevo je još 1915. čuo ceo svet. Pola godine posle bitke, američki novinar Džon Rid je obišao ovo polje smrti i sa njega poslao potresnu reportažu.

- Na jednoj strani brisanog prostora bili su srpski rovovi, na drugoj austrijski. Jedva ako ih je delilo desetak metara. Teren između rovova bio je pretvoren u nepravilne gomile zemlje. Pogledavši bolje, videli smo strašnu stvar: iz ovih malih gomila štrčali su komadi uniformi, lobanje sa ulepljenom kosom, krvave kosti koje su virile iz vojničkih čizama. Hodali smo po mrtvima. Tako mnogo ih je bilo, ponekad bi nam noge upale u jame trulog mesa, drobeći kosti. Punih devet kilometara dužinom vrha Gučeva mrtvi su bili tako naslagani, 10.000 njih – zabeležio je Rid.

U čast poginulim srpskim vojnicima na vrhu planine Gučevo podignuta je Spomen-kosturnica u obliku piramide, visoka 15 metara.
Pored spomen-kosturnice na vrhu Gučeva nedavno je otkrivena mermerna spomen-ploča u čast Ruskinje Darje Aleksandrovne Korovkine, bolničarke koja je pre 100 godina poginula na Gučevu pomažući srpskim ranjenicima. Bolničarka iz Petrograda bila je dobrovoljka Petog pešadijskog puka Drinske divizije od samog početka Velikog rata. Rizikujući život izvlačila je sprske ranjenike zbrinjavajući dnevno i po stotinu saboraca. Poginula je 2. oktobra 1914. godine na Eminovim vodama, na koti 708, pogođena austrijskom granatom.

Idealna destinacija za paraglajding

Planina Gučevo pored istorijskog značaja, predstavlja popularno izletište Lozničana, kao i jedno od retkih uzletišta za paraglajding do kojeg se može doći asfaltnim putem. Ovaj, i u našim krajevima sve popularniji sport izuzetno je privlačan za mlade i odvažne avanturističkog duha.

INFO
Gučevo je od Beograda i Novog Sada udaljeno 142 km, a od Valjeva i Užica 70 km
Planina je dugačka 15 km, uzdiže se iz doline reke Drine i pruža ka jugoistoku
Najviša tačka na Gučevu je Crni vrh, 799 m

Vlasnicima putničkih vozila Kompanija „Dunav“ odobrava komercijalni popust od 15 odsto na premiju auto-kasko osiguranja, odnosno pet odsto na premiju mini-kasko osiguranja. Specijalne pogodnosti vozači će moći da iskoriste do 25. decembra 2014. godine. Više o ponudi pogledajte OVDE.

foto: JaStra-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno