Putovanje
25.07.2022.

Ako imate decu, vikend izleti su dobra alternativa letovanju

Iako su nam granice otvorene i možemo svuda da skitamo ovog leta, nekako i tih nekoliko dana, koje odvojimo za odmor, često bude nedovoljno, pogotovo kada su paklene vrućine, poput ovih dana. No,uz dobru volju uvek možemo da provedemo lepe dane u Srbiji i to tako što ćemo do kraja leta, kroz vikend-izlete, istraživati i upoznavati nove predele.

Na vikend izlet ne morate da idete mnogo daleko

Kapaciteti na planinama, u banjama i pored većine jezera su već unapred popunjeni, ali za sjajan provod sa decom ne moramo daleko od kuće. Zemlja nam nije velika, pa sa jednog do drugog kraja može da se stigne za samo nekoliko sati, a do najbližeg izletišta žiteljima nekih gradova ne treba više od desetak minuta.
Najvažnije je da znate kakvo vas vreme očekuje, da isplanirate koliko ćete ostati i da ponesete sve što vam je neophodno za boravak u prirodi. Ako vam deca nisu sasvim mala, možete i da prespavate u šatoru, ali u tom slučaju će ovaj vikend izlet zahtevati malo temeljnije pripreme.

 

Ponesite sve ono što bi deci moglo da zatreba

Bilo da idete na izlet od samo nekoliko sati ili na dva dana, treba da ponesete sve ono bez čega vaša deca ne mogu – adekvatnu odeću i obuću, dovoljno vode, hrane, zaštitu od komaraca i drugih insekata, zaštitu od sunca. Ponesite lopte, pikado, hulahop, badminton ili neke druge igračke i rekvizite za igru, baterijske lampe, rešo na plin, ručni frižider i, ako nameravate da prespavate, šator i vreće za spavanje. U tom slučaju će vam trebati više hrane i vode, ali ne dajte da vas to obeshrabri.


 

Zapamtite da vikend izlet nije šetnja po gradu

Bilo da idete na vikend izlet od dva dana ili nekoliko sati, proverite u šta se upuštate. Upoznajte se sa okolinom, sa sadržajima, ako ih ima, sa svim što možete i ne možete da radite na mestu na koje se zaputite. Takođe, važno je da pripremite decu na sve što ih očekuje, da vam ne bi plakala zbog toga što ih terate da idu u dugu šetnju, zato što je plaža neuređena i ne liči na morsku, zašto što se boje insekata... Objasnite im da će na ovom vikend izletu moći da vide mnoge bubice i biljke kojih nema u gradu, a ako imaju istraživačkog duha, organizujte nagradno sakupljanje određenih travčica ili cvetova.


 

Čuvajte se opekotina od sunca i ujeda insekata

A kad smo već kod trave, gledajte da vam dete zbog krpelja uvek nosi duboke patike ili cipele, kao i dugačke nogavice. Po povretku kući temeljno mu pregledajte čitavo telo, ali to ne znači da i tokom izleta ne treba da bacite pogled da mu se na noge ili ruke nije zakačio neki od ovih parazita. Koju god da ste destinaciju izabrali za vikend izlet, i deca i vi treba da budete namazani kremama sa visokim SPF zaštitnim faktorom, da nosite šešire ili kačkete i naočare za sunce. Imajte na umu i da najtopliji deo dana, od 10 do 17 sati, treba da budete u hladu.


Vikend izlet je idealna prilika za spremanje roštilja

Za jelo nosite gotova jela, sveže voće i povrće koje ste kod kuće oprali i hermetički zapakovali, a izbegavajte lako kvarljive namirnice – bele sireve, mleko i mlečne proizvode, majoneze i sveže meso, osim ako nećete odmah da ga spremite na roštilju i pojedete odmah. Ne preterujte s količinom namirnica koje nosite, da ne biste morali da bacate ili da rizikujete da se pokvari, što je moguće čak i ako ih držite u ručnom frižideru ili termo-torbi. Ako palite vatru za roštilj, radite to na mestu koje je predviđeno za to i sto puta proverite da li ste ugasili i poslednji komad žara, a podrazumeva se i da ćete pokupiti i poneti svo smeće.

I, da... Umalo da zaboravimo! Lepo se provedite!
Foto:jessica-rockowitz-unsplash,vincent-keiman-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Šatori 68108LEM
 Šatori za decu-  AdventureChasers kuca 68108
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
4.590,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno