Na odmoru
18.09.2014.

Stari Slankamen – nebrušeni biser na Dunavu

Serpentinasto raspoređene ulice koje se vijugavo spuštaju ka Dunavu, peščane obale i ade, ušće dveju reka, lesne naslage jedinstvene u Evropi, izvor slane lekovite i bogati vinogradi, samo su deo slankamenačke lepote

Na mestu gde Dunav podseca obronke Fruške gore nalazi se Stari Slankamen, najstarije naselje u opštini Inđija. Prilazeći Slankamenu, zapitaćete se da li ste uopšte u Sremu, jer pejzaži pored puta ne nalikuju našoj uobičajenoj predstavi o ravnici Vojvodine.

Ovo idilično seosko mestašce, sa serpentinasto raspoređenim ulicama koje prateći reljef stvaraju izuzetnu ambijentalnu celinu kojom dominira crkva Svetog Nikole sa svojim baroknim zvonikom, idealan je izbor za vaš vikend u prirodi. Slankamenačku crkvu, koja je jedna od najstarijih u Sremu, po predanju, podigao je Vuk Grgurević – Zmaj Ognjeni Vuk, unuk despota Đurđa Brankovića.

Lesne naslage jedinstvene u Evropi

Mnogobrojni kulturno-istorijski spomenici, svedoče o burnoj prošlosti Starog Slankamena. Arheološki lokalitet Gradina sa ostacima tvrđave Acumincum iz rimskog doba i spomenik Slankamenačkoj bici govore o strateškom značaju ovog mesta uz Dunav, koji je vekovima predstavljao granicu između različitih imperija. Turistički uposlenici kažu da je Stari Slankamen nebrušeni i nedovoljno otkriveni biser Dunava.

Osim istorije, priroda je Starom Slankamenu podarila brojne turističke vrednosti - lesne naslage jedinstvene u Evropi, lekovitu mineralnu vodu, reku bogatu ribom, prelepu obalu, peščane ade i plaže...

Izvor lekovite mineralne vode "Slanača", jedan od retkih izvora slane vode u Vojvodini, korišćen je još u doba Turaka i veoma rano poslužio za formiranje banjskog lečilišta.

Zagrad, raj za ribolovce

Uz Stari Slankamen, na obali Dunava smešten je Zagrad - nekadašnje ribarsko selo koje govori o tradiciji ribolova na ovim prostorima.
Sve značajnije kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti Starog Slankamena mogu se upoznati šetnjom markiranim stazama koje vode kroz naselje i okolinu. Lepoti ovog kraja doprinose i mnogi restorani i čarde koji nude brojne riblje specijalitete i duh nekog zaboravljenog vremena.

Privez za čamce moguć je za pontone Nautičkog kluba Stari Slankamen i uz restorane. Projektom razvoja nautičog turizma Stari Slankamen je određen kao jedna od 13 primarnih makrolokacija u Vojvodini za izgradnju marina na Dunavu, što otvara vrata razvoju nautičkog turizma.
Naspram Starog Slankamena, na 1214,5. km toka Dunava, nalazi se ušće reke Tise, koje predstavlja tromeđu Bačke, Banata i Srema, a gde je prema legendi sahranjen Atila Hunskiili ili Bič Božji, koji je bio kralj Huna od 434. godine pa do svoje smrti.

INFO

*Stari Slankamen smešten je na samoj obali Dunava, na krajnjim obroncima Fruške gore, u opštini Inđija
*Od Beograda je udaljen oko 55, a od Novog Sada tridesetak kilometara.
*Stari Slankamen je najstarije naselje u ovom kraju

Dunav kasko osiguranje 

Kаskо оsigurаnjе vоzilа pružа mаksimаlnu zаštitu zа slučај svаkе mаtеriјаlnе štеtе nаstаlе nа vоzilu u zеmlјi i inоstrаnstvu.

Оbzirоm dа sе  оsigurаniku  pružа mоgućnоst izbоrа оbimа pоkrićа , tј. rizikа kојi su оbuhvаćеni оsigurаnjеm, kао i rаzličitih mоdаlitеtа učеšćа u štеti (frаnšizе) i nаčinа plаćаnjа prеmiје оsigurаnjа , svаkо mоžе shоdnо svојim finаnsiјskim mоgućnоstimа i pоtrеbаmа оdаbrаti  prihvаtlјiv  pаkеt zаštitе.

Detaljne informacije o uslovima osiguranja zainteresovani mogu da dobiju besplatnim pozivanjem Kontakt centra na broj 0800 386 286, na sajtu Kompanije Dunav  ili u nekoj od 600 poslovnica širom zemlje.Više o ponudi pogledajte OVDE.

Dečji sajt 

foto: dunav.com,LubosHouska-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno