Školarci
01.04.2014.

POČINJE UPIS PRVAKA

2.500 dece manje nego lane

U školu kreću deca rođena od 1. marta 2007. do kraja februara 2008. godine, a prema zakonu roditelj ili staratelj plaća kaznu od 5.000 do 25.000 dinara ako ne upiše dete
Upis dece u prvi razred osnovne škole zvanično počinje danas, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku imamo 68.500 budućih prvaka, što je 2.500 manje nego prošle godine.
Prema rečima pomoćnika ministra prosvete Ljubiše Antonijevića, u školu kreću deca rođena od 1. marta 2007. do kraja februara 2008. godine.
Upis traje do kraja maja, odnosno do početka nove školske godine, posebno za roditelje čija se deca nisu upisala zbog preseljenja ili za prvake koji dolaze iz kategorija osetljivih grupa i nemaju stalno mesto boravka, rekao je Antonijević.
Novina je da se roditelju ili staratelju izuzetno može odobriti da odloži upis deteta u prvi razred, ako dete, na primer, zbog psihofizičkog razvoja nije spremno za školu, rekao je Antonijević.
Roditelj u tom slučaju mora imati mišljenje komisije u kojoj su pedagog, psiholog, pedijatar, kao i pribavljeno mišljenje interresorne komisije.
U prvi razred se upisuje svako dete koje ima najmanje 6,5 a najviše 7,5 godina. Od dokumenata potreban je izvod iz matične knjige rođenih, potvrda o prebivalištu, dokaz o zdravstvenom pregledu deteta i potvrda da je dete pohađalo pripremni predškolski program.
Deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije, rekao je Antonijević i istakao da i ove godine ostaje projekat “besplatnih udžbenika” od 1. do 4. razreda.
Mališane koji kreću u školu, testiraju školski psiholozi i pedagozi, a moraju da obave i sistematski pregled kod pedijatra, specijaliste za ORL, očnog lekara i logopeda.
Prema zakonu, roditelj ili staratelj plaća kaznu od 5.000 do 25.000 dinara ako ne upiše dete u školu.
Tanjug

slika:osdjurajaksicrakovica.nasaskola.rs,lopsisavjetovaliste.blogspot.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci