Deca
21.01.2020.

Da li je rano da petogodišnjaci sami biraju garderobu i obuću

Već sa pet godina, a kod neke dece i ranije, javlja se želja da sami biraju garderobu i donose neke male, dnevne odluke koje se njima čine važnim. Da li je u tom uzrastu prerano za tako nešto? 

Većna mama, posebno one koje imaju devojčice, znaju o čemu govorimo. Svako jutro pre polaska u vrtić vode borbu oko oblačenja, a razlike u ukusima postaju još izraženije kada krenu u kupovinu sa detetom. 

Zanimljiv i pomalo oštar stav o ovome ima poznata španska dizajnerka Agata Ruiz de la Prada koja smatra da roditelji prave veliku grešku ako deci dozvole da sama biraju garderobu u predškolskom uzrastu. S druge strane, ona misli i da je korisno dozvoliti detetu da ponekad izabere odevnu kombinaciju kako bi steklo samopouzdanje, razvijalo sopstvene kriterijume i kako bi lakše donosilo odluke u kasnijem uzrastu.

Naravno da deci ne treba dopustiti da sve bude po njihovoj volji kada je kupovina i odabir odevnih kombinacija u pitanju, ali im treba dozvoliti da izraze svoje želje, a roditeljska reč svakako treba da bude konačna. Dečji psiholozi savetuju da se deci jednom nedeljno dozvoli da potpuno samo odabere svoju odevnu kombinaciju ili mu dozvoliti da bira između dve-tri kombinacije koje ste vi napravili. Jedna od opcija je i da dete odabere glavni odevni komad - pantalone ili suknju, a da vi uklopite ostatak odeće. 

U ovakvim slučajevima kada detetu nudite alternative, osetiće da i ono ima pravo glasa i odluke. Ovi trikovi, ruku na srce, ne uspevaju baš uvek, ali vredi pokušati. Ako je kombinacija na kojoj dete insistira neprimerena za vrtić ili izlazak napolje, jer je rešilo da to bude pidžama ili kostim za maskembal, onda ne pregovarajte, osim ako ne spadate u one super kul roditelje kojima ne smeta da idu ulicom ili kroz samoposlugu sa Spajdermenom ili Snežanom bez patuljaka.
foto: eresmama, elespectador, serpadres

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno