Školarci
20.01.2014.

Napredak u lečenju disleksije

Napredak u lečenju disleksije

Disleksija se javlja zbog problema u koordinaciji čak 13 regija u mozgu. Određenom terapijom može da se povrati njihova logična povezanost.
Poremećaj veštine čitanja i pisanja, poznat kao disleksija, uskoro bi mogao da se odgonetne, tvrde belgijski naučnici. Kod ovog poremećaja, karakterističnog za sve nivoe inteligencije, očuvana je senzorna i opšta moždana sposobnost. Međutim, iz nekog razloga, prilikom čitanja i pisanja izokreću se slova ili reči, a događa se da se pojedina slova ili reči ne opažaju. Belgijski naučnici su otkrili da se disleksija javlja zbog problema u koordinaciji čak 13 regija u mozgu.
Sve regije su zadužene za prepoznavanje elementarnih zvukova, osim jedne koja je zadužena za jezik. Međutim, određenom terapijom može da se povrati njihova logična povezanost. Da bi se u tome uspelo, predlažu karakterističan vid elektrostimulacije koja nije invazivna. Ipak, da bi se u tome u potpunosti uspelo, neophodna su dodatna istraživanja ovog otkrića.
Od disleksije, inače, boluje deset odsto svetske populacije. Ovaj problem su imali i Isak Njutn, Leonardo da Vinči, Vinston Čerčil, Albert Ajnštajn, Volt Dizni, Džon Lenon, kao i mnogi poznati pisci: Mark Tven, Ernest Hemingvej, Agata Kristi, Hans Kristijan Andersen

slika:www.dnevno.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno