Školarci
19.11.2013.

Odložiti treći ispit na maloj maturi!

Министарство просвете срља у нову бруку

Школска година је дубоко одмакла, а садржај трећег испита „из опште културе“, или „из пет предмета“ још није познат. И када би се објавио сутрадан, паметно је да Национални просветни савет да своје мишљење, а можда и стручна удружења, па да тек тада такав садржај буде усвојен. А затим би требало да следе приручници, упутства, припреме...
Према томе, већ сада је јасно да садашњи осмаци неће имати времена да се на време упознају са трећим испитом, нити да се спреме за полагање.

Девалвација српског и математике?

Посебно питање представља најављено вредновања испита из српског језика, математике и трећег испита. Како је најавило Министарство, тај однос би требало да буде 10:10:20. То значи да ће знање из фундаменталних предмета бити мање важно од „опште културе“. Када се томе дода да ће општи успех и даље задржати 60 бодова, изгледа да ђаци неће морати да спремају, например, математику, јер ће ваљда „намакнути“ 5 од 10 бодова из тог предмета. Одлучиваће коктел тест-питања, за која је и сам министар рекао да ће бити лака!.

Одложити на годину дана

Министар просвете, ваљда у жељи да испуни норме из Закона о основама система образовања и васпитања, а и у жељи „да нешто уради на брзину, по сваку цену“, могао би од ове идеје да одустане једним уобичајеним подзаконским актом, којим би увођење трећег испита одложио на годину дана. Тиме би се спасао сигурног великог промашаја када је у питању мала матура, а ученици би били поштеђени још једног експеримента са очекивано лошим последицама.


Миодраг Сокић, председник ФБГ

 

slika:sedmasila.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci