Školarci
20.09.2018.

Sport+jezik=puna kapa

Časovi baleta, strani jezik, gimanstika, fudbal, jahanje, klavir, tenis... Roditelji nekada baš znaju da preopterete decu vannastavnim aktivnostima u nameri da im pruže mogućnost da nađu ono u čemu su dobri, da im pruže što bolje i šire obrazovanje, a pritom zaboravljaju da dete ipak treba da bude dete.
Postoji li uopšte prava mera? 

Jedna do dve dodatne aktivnosti su optimalne, sve preko toga može da bude preveliki izazov. Ako dete postane nervozno, dekoncentrisano, razdražljivo i umorno, ili ako počne da popušta u školi, zapitajte se da li je preopterećeno. U takvim situacijama ga treba poštedeti neke od dodatnih aktivnosti makar na neko vreme.
Deca dodatnu aktivnost ne bi trebalo da doživljavaju kao obavezu i opterećenje, do čega dolazi ukoliko ne biraju sami šta će trenirati i koje časove i kurseve će pohađati. Svaka dodatna aktivnost treba da im bude zabavna, podsticajna, da ih motiviše, podstiče stvaranje radnih navika i gradi samopouzdanje, pa bi valjalo da omogućite detetu da, uz malo vašeg usmeravanja, samo donese odluku.
Dodatna aktivnost ne treba da mu izaziva stres i nervozu, da mu bude opterećujuća obaveza, već nešto čemu će se radovati. Potrebno je da pored vremena za školu, vremena za učenje i vannatsvanih aktivnosti, detetu ostane i deo dana u kom ipak može da se igra, zabavlja i dosađuje.

Kad krenete da birate vannastavne aktivnosti pitajte dete šta ga istinski zanima, šta bi volelo da radi, pa napravite listu svih ideja i predloga ma koliko bili nerealni ili neizvodljivi. Potom zajedno eliminišite jednu po jednu, dok ne dođete do aktivnosti koje kod vašeg deteta izazivaju najveće ushićenje.
Razgvarajte sa njim o tome šta mu ide bolje, šta gore, pa ga usmerite ka aktivnostima za koje ima dara i u kojima može da se razvija i napreduje. Objasnite mu da se neće dobro osećati na fudbalskom terenu na koji je krenulo povodeći se za najboljim drugarima ako jedino od njih ima "dve leve noge". Kao što ne treba da ga ohrabrujete da se bavi sportovima i umetnošću za koju nema ni najmanje sklonosti i talenta, tako ne treba ni da projektujete svoje neostvarene želje na njega. 

Ne dozvolite da dodatni časovi suviše opterete vaš porodični život koji ne treba da se svede na razvoženje, odvođenje i dovođenje dece, prebukiran dan i sedmicu. Vreme provedeno u porodičnim razgovorima, društvenim igrama, šetnji ili zajedničkom gledanju filmova dragocenije je od bilo čega drugog. 

foto: trucosdemamas.com, scarymommy, newsday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci