Deca
18.08.2022.

Postoji mnogo načina da se zbližite s bebom, a ovi su najlepši

Iako se čini da je bebama potrebno samo dovoljno sna, često hranjenje i menjanje pelena, važnije je nešto sasvim drugo. Mada ne razumeju ono što im govorimo i kako se ponašamo, bebe i te kako shvataju emocije i osećanja koja im šaljemo, osetljive su na promene maminog raspoloženja, žele bliskost sa roditeljima iako ne mogu rečima da iskazuju svoja osećanja i potrebe. Evo na koje sve načine se možete povezati s vašom bebom. 

Nosite je kad god možete

Mnogi roditelji su u strahu da će bebu navići na ruke i razmaziti je, međutim u prvim mesecima njenog života dodir i nežnost su presudni za emotivni razvoj, za to da se dete oseća zaštićeno i voljeno. I nemojte se plašiti, nećete je razmaziti. 

Dojite bebu 

Svaka mama koja može da doji trebalo bi da hrani bebu svojim mlekom. Ne samo da ono ima dragocene sastojke koji će imuni sistem učiniti jakim i omogućiti bebi da se pravilno razvija i da lepo napreduje, nego i sam čin dojenja pozitivno utiče na nju. Dok je na maminim grudima, beba sluša otkucaje maminog srca, koji je umiruju, jer ih je slušala u stomaku sve do rođenja. Sem toga, mamina toplota i miris umiriće je i pomoći će joj da lako i mirno utone u san. 

Masirajte je 

Ovu jednostavnu, a tako korisnu veštinu trebalo bi da uvežba svaki roditelj. Treba vam samo malo ulja za bebe i nežan dodir. Masaža je najdelotvornija uveče, nakon kupanja, jer dodatno opušta bebu i olakšava joj uspavljivanje. A kako bebe obožavaju dodir, masaža će im pružiti dodatnu bliskost sa vama. 

Budite blizu kada pričate s njom

Beba u prvim nedeljama života nema izoštren vid, pa je veoma važno da joj se obraćate iz blizine, kako bi mogla da vidi vaše lice. Govorite joj uvek nežnim i tihim glasom koji će dodatno pomoći da se zbližite. 

Učinite kupanje zanimljivim

Kada beba malo odraste i zavoli kupanje, potrudite se da ovo ne bude samo rutina koja se sastoji od šamponiranja i ispiranja. Brčkajte se, ubacite zanimljive igračkice, proizvodite interesantne zvuke koji će bebu dodatno zabaviti, smejte se i pevajte. 

Čitajte joj i razgovarajte

Iako je beba suviše mala da bi mogla da vas prati i razume tok priče, svakako će uživati u maminom ili tatinom glasu. Kada malo odraste i bude mogla da razume, ovo će biti dobar način da zavoli knjige i priče ali i da pravlino razvija govor i maštu. Čitanje, pevušenje i razgovori koje vodite s bebom, čak i ako ona ne može da odgovori, sigurno će joj izmamiti osmeh. Bebe osećaju našu pažnju i naklonost, a razgovor je divan način da se još više zbližite sa vašim mališanom.
foto: picsea-unsplash, ana-tablas-unsplash,khoa-pham-unsplash

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Guralice 11/70179
2u1 guralica igračka za bebu 11/70179
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.899,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno