Školarci
04.10.2017.

Podstaknite ih da uče

Od početka nove školske godine prošlo je mesec dana, a uskoro će i kraj prvog tromesečja i prvog „preseka“ ocena. Ovo, naravno, ne važi za prvačiće, iako su učiteljice do sada već uspele da uoče ko se posebno ističe, a kome je potrebno još malo vremena da se snađe. Ako vaše dete nije nesnađeni đak prvak, ali još ne pokazuje zavidne rezultate, pomozite mu da što bolje savlada školske obaveze. Za to vam čak neće biti potrebno mnogo vremena i truda, a rezultati neće izostati.
Evo šta možete da uradite:

Insistirajte na „mestu za učenje“
Možda vaše dete voli da „razbija monotoniju“ seljakanjem udžbenika i svezaka po kući, ali to ne treba da mu dozvolite. Insistirajte da se uvek uči na istom mestu, najbolje za radnim stolom, jer će tako imati bolji fokus i bolju koncentraciju. Podrazumeva se da tu neće biti ni televizora, ni telefona, ni igračaka niti bilo čega drugog što može da mu odvuče pažnju.

Čitajte sa njima
Ako je moguće, kad god vaše dete sedne da uči, uzmite i vi knjigu u ruke. Pokažite mu ličnim primerom da su knjige najveći izvor znanja, ali i zadovoljstva. Tako će shvatiti da je čitanje važno, ali i zabavno.

Zamolite ih da oni vas uče
Deca često nisu svesna onoga što su naučila, a često uče samo mehanički, bez razumevanja. Da biste to ustanovili, tražite da oni vama „ispredaju“ sve ono što je njima tokom dana predavano. Em ćete utvrditi koliko znaju, em će oni tako, ako su zaista naučili, utvrditi znanje.

Ne odlažite odlazak u krevet
Sve studije sprovedene tokom nekoliko poslednjih decenija pokazale su da je dobar san od ključnog značaja za razvoj deteta, ali i za njegov školski uspeh. Deca koja malo spavaju i ona koja ne odlaze u krevet u isto vreme imala su slabije rezultate na testovima iz maternjeg jezika i matematike, ali i lošu orijentaciju u prostoru.
I da znate... Deca starost od pet do 12 godina treba da spavaju 10-11 sati u kontinuitetu. U skladu s tim odredite vreme za odlazak u krevet i držite se toga.

Organizujte mini-kvizove
Na internetu možete da nađete bezbroj testova za svaki predmet i za svaki razred. Oni su odlični i za proveru znanja pre kontrolnih zadataka, naročito ako odšatmpate po jedan primerak za svakog člana porodice, pa organizujete mini-kviz. Ne sekirajte se ako dete pokaže bolje znanje od vašeg... To vam je i bio cilj – da što bolje nauči gradivo.

Foto: lslearningcorner.com, Sleepstudymo.com, ScaryMammy

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci