Školarci
04.09.2017.

10 saveta za roditelje prvaka

Nova školska godina počinje danas, jer je ono u petak 1. septembra bilo samo malo zagrevanje. Kao pred utakmicu.
Prvačićima su organizovani svečani prijemi na kojima su neki bili razdragani, neki uplašeni, ali su zato svi bili lepi, slatki i važni. Upoznali su učiteljice i učitelje, i prvi put seli u klupe. Samo malo i samo na kratko, a danas počinju časovi i obaveze. A da bi što bolje odgovorili zahtevima koji će se pred njima naći, svi će morati da im pomognu, roditelji najviše.

Uzmite slobodne dane ili odmor
U prvim danima po polasku u školu i mama i tata treba da budu uz dete, čak i ako su razvedeni i ne žive zajedno, pa obično svi roditelji baš iz ovog razloga uzimaju slobodne dane ili odmor u septembru.
Bilo bi lepo da ga pvih dana zajedno vodite u školu, ili da se podelite, da ga jedno odvodi, a drugo dovodi iz škole, kako bi svoja osećanja podelilo sa oboma. Trudite se da kod kuće stvorite pozitivnu atmosferu, jer će dete i po tome pamtiti polazak u školu.

Ujutro ustajte na vreme
U školu se kreće posle doručka, na vreme, bez nervoze i trčanja, jer takav stres nije potreban ni detetu ni vama. Uveče pripremite garderobu i za sebe i za dete, ili decu, ako imate više mlađih školaraca, i ustanite na vreme kako biste stigli da se spremite i doručkujete. Retka su deca koja mogu očas posla da namestite krevet, umiju se, operu zube, obuku se i krenu u školu bez požurivanja.
Ispratite ga samo do vrata škole i ne ulazite za njim u učionicu, jer prvak mora polako da se osamostaljuje.

Razgovarajte, ne isleđujte
Kad dete dođe iz škole pričajte o tome kako je provelo dan, o časovima, o drugarima, o učiteljici, o svemu što mu se nije dopalo, a naročito o onome što mu se u školi svidelo. Ako uvek ističete ono pozitivno, dete će usvojiti takav odnos prema životu u celini, štoje, složićete se, bolje nego da svemu nalazi manu.
Ne ispitujte ga, već ga pustite da samo priča o čemu želi. Tako ćete i kasnije umeti da prepoznate šta mu je važno i da li nešto prećutkuje.

Ne govorite loše o učiteljici
Ma kakva bila, o učiteljici nikada ne govorite ništa ružno pred detetom jer ona za njega mora da bude nesporan autoritet. Objasnite mu da, dok je u školi, nju mora da sluša i da njoj treba da se obrati ukoliko mu je potrebna bilo kakva pomoć.
Ukoliko se sa nekim njenim postupcima ili izjavama ne slažete, porazgovarajte sa njom nasamo, nikako pred vašim ili nekim drugim detetom jer ćete joj tako narušiti autoritet.

Ne pretite školom
U školi ne sede neki rđavi ljudi kojima je posao da kažnjavaju vašu decu i zato nemojte da ih plašite njima. Ako vas ne sluša, ne govorite mu da će ga učiteljica zbog toga kazniti ili da će ga direktor naučiti pameti, već probleme rešavajte sami. Sigurni smo da ne želite da se vaše dete loše ponaša na časovima ili u školskom dvorištu zato što ste vi bili popustljivi i što ste očekivali da ga neko drugi disciplinuje.
 

Razvijajte im radne navike
Čak i ako imate poslušno ili disciplinovano dete koje je pre polaska u školu naučilo da izvršava svoje obaveze i da poštuje kućna pravila, moraćete da radite na razvijanju dodatnih radnih navika. Umesto da mu zabranjujete igru i zabavu, odredite vreme za izvršavanje školskih obaveza, pridržavajte se plana i neće biti problema. Domaći zadaci i učenje treba da im budu prioritet, čim se odmore posle škole, a posle može i da se opusti.

Napravite dnevni plan
Trudite se da detetu stvorite rutinu, kako bi naučilo kada je vreme za učenje, kada za igru, kada se jede, kada se ide na spavanje, jer će tako lakše izlaziti na kraj sa obavezama i kad poraste.
Naučite vašeg prvaka da samo pakuje sveske, knjige i pribor za naredni dan. Ne radite to umesto njega, samo ga kontrolišite, naročito ako primetite da zaboravlja stvari ili ako trpa u ranac i ono što mu nije potrebno.

Pripremite ih na sedenje
Niko od prvaka ne očekuje da 45 minuta sede mirno, bez reči, kao fikusi, ali to ne znači da ne treba s vremena na vreme da ga podsetite da se na času ne ustaje, da se ne govori bez dizanja dva prsta i učiteljicine dozvole.
U početku će mu sve to teško padati, brzo će se umarati i brzo će gubiti koncentraciju, ali će to za mesec-dva doći na svoje. Zato se potrudite da uveče ide na spavanje na vreme, kako bi se do jutra lepo naspavalo i odmorilo.

Ne radite ništa umesto njih
Kao što ne treba da se mešate u sitne svađe iz škole, tako ne treba ni da radite domaće zadatke umesto vašeg deteta. Učenje ne bi trebalo da traje duže od pola sata bez pauze, jer toliko traje njihova koncentracija. Takođe, učenje i domaće zadatke nikad ne ostavljajte za veče, dete će tada već biti preumorno,
Pisanje domaćih zadataka, crtanje, pakovanja knjiga i pribora je obaveza vašeg deteta, a vi možete samo da ga nadgledate i da pomognete, ako negde „zapne“. Budite mu savetnik i podrška, proveravajte šta uči, kako mu ide pisanje, s čim ima problema, šta savladava bez muke...

Vi ste vašu školu završili, pustite ga da se ono nosi sa svojom.

Insistirajte na zdravom doručku
Doručak je najvažniji obrok tokom dana i dete nikada ne bi smelo da ga preskoči. A šta da mu ponudite umesto novca za pecivo iz pekare, čitajte sutra na „Dečjem sajtu“. Jovana Ferluga Srejić, nutricionista-dijetetičar, spremila je za vas sjajne recepte.

Foto: NetCostMarket, Pexelsphoto, She Knows, HuffingtonPost

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci