Školarci
17.06.2013.

Obradović:Završni test iz srpskog dobro prošao

Obradović:Završni test iz srpskog dobro prošao
BEOGRAD, 17. juna (Tanjug) – Osmaci su uglavnom zadovoljni posle današnjeg testa iz srpskog jezika, a preliminarni rezultati male mature će biti saopšteni u petak i pokazaće koliko su oni bili zaista uspešni u rešavanju zadataka, izjavio je ministar prosvete Žarko Obradović.
On je, po završetku testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koji je prvi deo obaveznog završnog ispita, obišao učenike osmog razreda u beogradskoj Osnovnoj školi "Jelena Chetković" i poželeo im puno uspeha i sutra, kad budu polagali test iz matematike.
Obradović je rekao da im savetuje da ne žure i da rade bez nervoze, dodajući da ima utisak da su djaci "manje nervozni od roditelja".
Posle razgovora sa djacima, ministar je rekao novinarima da "većina smatra da su testovi bili lakši nego na probi male mature pre mesec dana".
Podsećajući da su osmaci na probnim testovima "bili iznenadjeni dužinom tekstova", on je istakao da je "opšti utisak da će deca morati više da rade".
"Mala matura ni za njih ni za nas nije običan test", rekao je Obradović i objasnio da se "mnogo toga posredno istražuje", pa će analiza "nivoa do koga smo došli po generacijama, školama i okruzima" pokazati da li su potrebne promene metodologije.
On je istakao da se može očekivati da će dosadašnja promena pristupa pomoći da se na medjunarodnim takmičenjima postignu bolji rezultati.
Oko 70.000 djaka osmog razreda u Srbiji, koji su danas polagali test iz srpskog (maternjeg) jezika, sutra izlazi i na test iz matematike, što je drugi deo obaveznog završnog ispita.
Pre početka ispita, ministar Obradović je u direktnom prenosu na RTS-u i Radio Beogradu izvukao jednu od tri kombinacije sa 20 pitanja.
Ove godine je bilo 75 odsto nepoznatih zadataka, dok je 25 procenata delimično poznatih sa izmenjenim sadržajem u odnosu na zbirke.
Svaki zadatak nosio je po jedan bod. Mada učenici ne mogu da "padnu" na maloj maturi, treba da imaju što više poena, jer tako povećavaju šansu da upišu željenu školu.
Ključ, odnosno rešenje ispita je od podneva postavljeno na sajtu Ministarstva prosvete.
Osmi razred završava 70.385 djaka i ove godine malu maturu prvi put polaže i oko 1.200 odraslih polaznika programa "Druga šansa".
Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 21. juna, konačni 25. juna, a upis učenika u prvom krugu predvidjen je za 8. i 9. jul.
Drugi upisni krug na preostalim slobodnim mestima počinje 9. jula i traje do 12. jula.
U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.
U gimnazijama ima mesta za 22 odsto djaka, stručnim školama za 59 odsto, školama trećeg stepena 16 procenata, u umetnickim za dva odsto i jednogodišnjim i dvogodišnjim školama za jedan procenat.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno