Školarci
07.06.2013.

Neophodna adekvatna obuka za nastavnike

BEOGRAD, 7. juna (Tanjug) - Obuka nastavnika u školama u Srbiji koji predaju u inkluzivnim odeljenjima je veoma važna i neophodno je da ona bude kvalitetna i adekvatna, rečeno je danas na konferenciji o posebnim obrazovnim potrebama i uključivanju dece s drugačijim potrebama u sistem obrazovanja.
Na skupu se okupio veliki broj nastavnika, nastavnog osoblja i direktora škola, koji su na konferenciju Britanskog saveta (British councile) došli da čuju iskustva kolega iz Velike Britanije koji rade na uključivanju dece s posebnim potrebama u redovno obrazovanje.
Prisutnima u Centru "Sava" se obratio ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport, koji je istakao da je veoma važno govoriti u javnim debatama o inkluziji i deci s posebnim potrebama, jer rasprava može da vodi ka novim pristupima i mogućnostima u obrazovanju.
On je kazao da je razmena iskustava nastavnika iz Srbije i Velike Britanije, koji su došli na konferenciju, veoma važna te da rezultat toga mogu samo da budu mogućnosti za većim zadovoljenjem potreba ove dece.
Devenport je rekao da su britanska i srpska vlada posvećene u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava, te da diskriminaciji bilo kakve vrste nema mesta.
"Cilj naše vlade je da toj deci omogućimo i da ih osposobimo da predju u svet odraslih i podstaknemo njihovo dalje obrazovanje i zaposlenje", kazao je Devenport.
On je dodao da u njegovoj zemlji 17 odsto dece u obrazovnom sistemu ima posebne potrebe, i da svakoj individui treba da se pristupi na poseban način.
Snežana Vuković iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja podsetila je da je izmenama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvedena inkluzija u srpske škole, ali da na tome još treba raditi.
"Sada su nam ostali samo mali problemi za rešavanje na nivou škola i lokalnih asmouprava", rekla je Vukovićeva i dodala da je razmena iskustava po ovom pitanju sa kolegama iz inostranstva neophodna.

Slika preuzeta sa sajta http://www.britishcouncil.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Mar
2024
Školarci
20.
Sep
2023
Školarci
05.
Sep
2023
Školarci