Zdrava ishrana
22.11.2018.

Pakujte im užinu

Do 12. godine, kažu psiholozi, roditelji imaju presudan uticaj na dete, a onda mišljenje vršnjaka počinje da im znači mnogo više od onoga što govore mama i tata. Da ni ova teza više nije tako čvrsta i da roditeljski uticaj slabi sve ranije svedoče prizori iz učionica i školskih dvorišta, ali i bitke koje se u mnogim kućama svakodnevno vode i sa đacima prvacima.
„Moji drugari kažu da samo siromašni nose užinu od kuće. Mi nismo siromašni, hoću da jedem u pekari“, ponavljaju mlađi školarci. Roditelji se zgražavaju, ali se onda ipak hvataju za novčanik jer ne žele da im se dete izdvaja i da zbog toga bude izopšteno ili izloženo podsmehu.
Osnovci se tiskaju po pekarama, srednjoškolci izlaze iz dvorišta u potrazi za pljeskavicama, pohovanim palačinkama, picama, girosima i toplim sendvičima, a onda se svi zajedno pitamo što su nam deca sve deblja i sve bolesnija.
Zdravlje na usta ulazi, ako se hranimo zdravo. A ako se hranimo nezdravo, onda stvaramo preduslove za gojaznost, metaboličke poremećaje, kardiovaskularne i razne druge bolesti u odraslom dobu. Kad se tome dodaju manjak fizičke aktivnosti i prekomerna upotreba računara, tableta i mobilnih telefona, nema nade da će se stvari uskoro promeniti.

Pekara je deci prvi izbor jer u okviru skoro svake škole, s blagoslovom direktora, postoji jedna s relativno niskim cenama žu-žua, rol-viršli, paštetica sa sirom ili šunkom i drugih proizvoda od lisnatog testa koje je puno margarina, a samim tim i nezdravih transmasti i aditiva.
– Teško da postoji nešto gore za dete od toga, naročito ako je vruće, pa se samo „uvali“ u želudac. Sa lisnatim testom po štetnosti mogu da se porede samo napolitanke i namirnice pržene u dubokom ulju koje je davno pocrnelo od upotrebe – kaže Marija Prčić, strukovni nutricionista- dijetetičar, specijalista javnog zdravlja, i naglašava da u razvijenom i bogatom svetu užinu od kuće nose deca bogatih a ne siromašnih.

Saveti nutricioniste

Svesni da roditeljima nije lako da se odupru moljakanju dece koja će radije baciti mamin sendvič i gladovati nego ga izvaditi pred vršnjacima, nutricionisti naglašavaju da rešavanju ovog problema treba pristupiti sistemski i zatvoriti privatne pekare koje rade u okviru škola ili školskih dvorišta.
– Dok kao društvo ne sazrimo i ne shvatimo koliko je zdrava ishrana važna za zdravlje nacije i dok se ne izborimo s pekarama i kioscima u kojima deca kupuju nezdrave grickalice i gazirane sokove, svaki roditelj mora da vodi svoju bitku – poručuje naša sagovornica koja je i autorka bloga www.nutricionistaishrana.com.

Svaka užina bolja od kupovne

Svaka užina, kaže ona, koju dete može da ponese od kuće bolja je od onoga što može da kupi.
– Ostaci gibanice ili pite s jabukama koje je mama spremala za večeru, domaće kiflice, bakine domaće krofne salata od makarona sa tunjevinom, pa čak i sendvič od dva parčeta belog hleba bolji su od lisnatog testa iz pekare. Ništa od ovoga ne spada u zdravu užinu, ali je bolje od kupovnih proizvoda – kaže Marija Prčić i predlaže nekoliko namirnica koje zadovoljavaju nutritivne potrebe školaraca.
Sendvič od pilećih ili ćurećih prsa, komada sira, ali ne kačkavalja već domaćeg mladog belog sira, integralne kifle ili dva parčeta hleba od celog zrna i list zelene salate biće savršena užina za dete. Dodajte tome još dve mandarine ili jednu jabuku ili šaku suvog voća, obezbedićete mu energiju za sate i sate koje provodi u školi.

Umesto piletine i ćuretine možete da koristite i tunjevinu, komadiće ili namaz od nje, umesto zelene salate kisele krastavčiće ili neko drugo povrće koje dete voli, pa ćete biti sigurni da neće negodovati.
– Detetu objasnite da je zdrava ishrana privilegija osvešćenih, a ne bogatih i da to što ono jede užinu ponetu od kuće nema veze sa vašim materijalnim statusom. Čak i kad vam poveruje, imaće potrebu da se uklopi u okruženje, pa vi u početku pravite dva ili tri sendviča, kako bi moglo da podeli užinu sa drugarima. Malo po malo i oni preći na stranu pobornika užina iz kesice koju mama pakuje – savetuje Marija Prčić i dodaje da samo treba biti strpljiv i uporan.

Foto: hillshire-farm-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno