Zdrava ishrana
07.02.2024.

Probirljivost je muka živa

"Moraš jesti povrće, ono je puno vitamina!", "Voće je dobro za zdravlje, od njega ćeš biti snažan", "Uzmi samo zalogaj, dopašće ti se"... Ukoliko retko izgovarate ove rečenice, smatrajte se srećnicima, a ako u kući imate malog probirljivca, naoružajte se strpljenjem jer ova faza ume da potraje.
Odbijanjem određenih namirnica deca pokušavaju da nametnu svoju volju, baš onako kako to odrasli čine, i da se izbore za pravo da odlučuju šta će i koliko će jesti. Iako je u većini slučajeva reč o fazi, ponekad probirljivost ukazuje na poremećaje u ishrani, a to onda zahteva malo veći angažman. Evo na šta treba da obratite pažnju:

Dete ne dobija na kilaži


Deca bi trebalo u drugoj godini da dobiju oko 2.5 kilograma, ali čak i ako se to ne desi, ne treba paniči jer su neka deca po prirodi i usled naslednih faktora mršavija. Zato je važno da se roditelji konsultuju sa pedijatrom, ukoliko ih prehrambene navike i napredovanje deteta zabrinjavaju. 

Odbija određenu hranu u potpunosti


Uobičajeno je da deca iznenada počnu da odbijaju neke namirnice zbog boje, oblika, teksture ili čistog hira. Tada treba definisati obrasce po kojima dete odbija namirnice, jer neki od njih mogu ukazivati na poremećaje u ishrani. Ukoliko dete iznenada dobije nagon za povraćanjem prilikom uzimanja nekih uobičajenih manirnica, ako počne da krije hranu ispod stola kako bi vas navelo da pomislite da je sve pojelo ili počne da odbija ručak, konsultujte se s pedijatrom.

Naglo menja navike u ishrani


Ukoliko dete počne da odbija određeni tip namirnica, proverite da nije postalo alergično na njih, a u tome će vam najveća pomoć biti alergo-testovi. Oko 30 procenata ljudi koji imaju alegriju na neku vrstu hrane nikada nisu isključivo alergični samo na tu namirnicu, već na više njih ili na kombinacije namirnica.

 

Povraća i ima problem sa varenjem


Ukoliko vaše dete ne može da zadrži hranu, povraća ili otežano guta, odvedite ga lekaru. To može biti znak da ima problema sa želudačnom kiselinom i varenjem. Ukoliko dete jede manji od deset namirnica, ako nerado isprobava novu hranu i slabo napreduje, kako treba, obavezno se posavetujute sa pedijatrom pošto su to znaci poremećaja u ishrani, a oni moraju da se leče.

foto:ivabalk-pixabay,ajale-pixabay

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Siku auto transporter
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
5.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Društvene igre HZ-024-BK
Društvena igra Gladne žabe HZ-024
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
999,00 RSD
1.699,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Puška sa mekanim mecima 11/12027
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
2.999,00 RSD
Sačuvano u omiljne
Kreativni set napravi svoju narikvicu 11371
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
1.250,00 RSD

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno